header-0
header-2
header-3

ارگ بم:

بزرگترین مجموعه شهری خشتی جهان است که در حدود 2200 سال قدمت دارد . این بنا در شمال شرقی بم بر فراز تپه‌‌ آذرین قرار گرفته است و از چهار قسمت 38 برج دیده‌بانی ، یک خندق و بارویی عظیم تشکل شده است . مساحت ارگ در حدود 20 هکتار است . دور تا دور ارگ ، خندقی عمیق بوده که طی قرنها این مجموعه را از یورش‌ها حفظ کرده است . مصالح اصلی بنا ، خشت خام و گل‌رس است . بندرت سنگ ، آجر و تنه خرما نیز در بنای ارگ به کار رفته است . از مکان‌های شناخته شده ارگ بم یک راهروی اصلی است که در گذشته بازار بوده علاوه بر این در مجموعه ارگ بم آثاری از بقای آتشکده دوره ساسانی ، زورخانه ، حمام عمومی ، اصطبل ، سرباز خانه ، زندان وعمارت چهار فصل نیز باقی مانده است . خانه‌های عمومی متصل به هم ساخته شده و به یکدیگر راه دارند . در بعضی از خانه‌ها آثاری از حمام‌های خصوصی دیده می‌شود . اصطبل‌ها در مکانی جدا از خانه‌ها قرار داشته‌اند . تعدادی از خانه‌های ارگ دو طبقه ساخته شده‌اند که این امر نشانگر روند ازدیاد جمعیت در یکی از دوره‌های گذشته است . زورخانه ارگ به شیوه سیر ورزشگاههای سنتی از چهار ایوان ، یک گنبد و گود تشکیل شده است . در دوره اسلامی ، در ارگ بم دو مسجد با نام مسجد جامع و مسجد حضرت محمد (ص) و یک حسینیه شامل یک صحن ، یک ایوان دو طبقه و چند اتاق ساخته شده است . سه منبر خشتی نیز در حسینیه وجود دارد . قسمت حاکم نشین ارگ شامل عمارت چهار فصل و خانه حاکم است . عمارت چهار فصل سه طبقه و قصر حکومت بوده و کلیه اوامر و احکام حکومتی در این عمارت صادر می‌شده است . در کنار عمارت چهار فصل یک حمام اختصاصی و یک چاه آب دیده می‌شود . آب آشامیدنی ساکنان ارگ از چاه‌هایی در حیاط خانه‌هایشان تأمین می‌شد .

 

 

باغ موزه هرندی:

مجموعه باغ موزه هرندی و بنای موجود در آن مربوط به اواخر دوره قاجار است . این مجموعه توسط مرحوم “عدل السلطان” بنا گردید و در سال 1313 شمسی به مرحوم “ابوالقاسم هرندی” فروخته شد . یکی از نکات موردتوجه تاریخی ،‌ توقف “رضاخان” در مسیر آخرین سفر تبعیدیش در این منزل می باشد و به همین مناسبت قسمتی از باغ توسط مالک به وزارت فرهنگ و هنر وقت اهدا گردید و در نهایت سایر بخشهای آن خریداری گردید . در حال حاضر در طبقه همکف این ساختمان ، موزه سازهای سنتی استاد مسعود و در طبقه فوقانی آن موزه باستان شناسی قرار دارد .

موزه دفاع مقدس:

این موزه یکی از نتایج ماندگار و پدیده های منحصر به فرد کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان کرمان و سیستان و بلوچستان است که به همت و تدبیر فرمانده وقت لشکر41 ثارالله سرتیپ پاسدار قاسم سلیمانی به مدت 11 ماه در کرمان و با هدف انتقال فرهنگ ایثار ، جهاد ، شهادت و همچنین اثبات حقانیت ملت مسلمان ایران در جنگ هشت ساله عراق و ایران بنا شده است . این موزه را آقای مهندس خان محمدی از استادان دانشگاه علم و صنعت تهران طراحی کردند و در زمینی به مساحت 23 هزار متر مربع و با زیر بنای 2550متر مربع با صرف هزینه ای بالغ بر 11میلیارد ریال ساخته شد و در هفتم خرداد ماه 1377 درسالروز فتح خرمشهر روز مقاومت ملی با حضور حضرت آیت الله رفسنجانی افتتاح شد . ساخت این موزه در مرکز شهر و جنب مصلای بزرگ کرمان موقعیت مناسبی به این مرکز فرهنگی بخشیده است .

موزه سکه:

ضرابخانه از بناهای مجموعه گنجعلیخان بوده و در ضلع شمالی مطدان قرار گرفته است . این بنا بین سالهای 1007 الی 1035 به دستور گنجعلیخان حاکم کرمان ساخته شده است . در زمان تعمیرات بنا تعدادی سکه مسی و قطعات فلزی متعلق به ضرب سکه بدست آمده که تأییدی بر کاربرد بنا برای ضرابخانه می باشد . این بنا از سال 1370 همزمان با برگزاری بزرگداشت خواجوی کرمانی به عنوان موزه سکه مورد بهره برداری قرار گرفت . سکه های ادوار مختلف تاریخ از جمله اشکانیان ، ساسانیان ، عرب ساسانی ، اموی ، عباسی ، گورکانی ، تیموری ، آل مظفر ، آل مکرم ، آق قویونلو ، قراقویونلو ، ایلخانی ، صفوی ، افشار ، افاغنه ، زندیه ، قاجار ، پهلوی و همچنین اسکناس هایی از قاجار و پهلوی در آن به معرض نمایش گذاشته شده است .

موزه شاه نعمت الله ولی:

در بنای آستانه شاه نعمت الله ولی موزه ای است که در آن اشیای نسبتاً نفیسی وجود دارد . در این موزه بیش از هر چیز چندین جلد نسخه قرآن خطی جلب نظر می کند که هم از نظر قدمت تاریخی و هم از حیث خط و زیبایی و تجلید و تصحیف ممتازند . از جمله این قرآنها ، دو صفحه از قرآنی باقی مانده که به خط کوفی است و سبک نگارش آن ، تاریخ کتاب را مطمئناً از 800 سال پیشتر می برد . متأسفانه این کتاب در سال 1312 به آب سیل شسته شد و فقط چند صفحه از آن باقی است . موزه آستانه علاوه بر دوره های قرآن ، اشیای عتیقه نیز دارد که هر کدام در نوع خود شایان توجه است .

موزه هنرهای معاصرصنعتی:

موزه هنرهای معاصر کرمان نمونه مناسبی است از بذر فرهنگ که به قصد بارور شدن و پروراندن افشانده شده که بروید و برویاند . تاریخچه این موزه به زمان بزرگمردی بازمی گردد که هم اکنون آرامگاهش در داخل کتابخانه این مجموعه فرهنگی می باشد . بنیانگذار این مجموعه مرحوم حاج علی اکبر صنعتی زاده است که در سال 1318 هـ. ش پرورشگاهی را جهت نگهداری کودکان یتیم بنیان نهاد . زمین این پرورشگاه درسال 1313 ه . ش از ورثه امیر احتشام با وجوه دریافتی از صندوق استانداری خریداری شد .

موزه ضرابخانه:

در ضلع شمالی میدان گنجعلی خان ، داخل بازار مسگری شمالی و روبروی حمام گنجعلی خان با گچبری زیبایی تزیین شده است . مدتی قبل نمایشگاهی از مجموعه ای از ظروف ، لباسهای محلی و جنگی و سلاحهای قدیمی ، ابزار کشاورزی و ماکت هایی از مساکن روستایی و شهری و توپولوژی منازل کرمان برپا شده بود . در گذشته در این ضرابخانه مسکوکات طلا و نقره دولتی را ضرب می کردند و در آن تعداد زیادی از سکه های ضرب شده پیدا شده است . نمای داخلی موزه به شکل هشت ضلعی و مشتمل بر یک طاق چهار ایوان و چهار غرفه در چهار گوشه موزه است . به گفته مسئولان سازمان میراث فرهنگی کشور طی برنامه پنج ساله قرار است که این موزه به موزه سکه تبدیل شود .

موزه زرتشتیان:

این موزه در محل آتشکده واقع شده که در جشن تیرگان سال 3743 یزدگردی (10/4/1384) به طور رسمی توسط رئیس سازمان میراث فرهنگی وقت افتتاح شد .

موزه شهید باهنر:

موزه شهید باهنر کرمان از آثار ماندگار و ارزشمند کنگره بزرگداشت شهید دکتر محمد جواد باهنر است که در بیستمین سالگرد شهادت آن شهید بنا شد و در تاریخ هفتم شهریور ماه 1380 افتتاح گردید .

موزه جبلیه:

این گنبد هشت ضلعی است و مصالح به کار رفته در دیوارها سنگ لاشه با ملات گچ از بیرون و آهک از داخل است که در سال 1376 ه.ش ثبت اثار ملی شد . چندی پس از آن مرمت شده و در سال 1383 به موزه جبلیه ( کتیبه های تاریخی ) تبدیل گردید . این موزه در خیابان شهدا واقع است.

کلیه حقوق مادی و معنوی سایت برای اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمان محفوظ می باشد.