header-0
header-2
header-3

معرفی استان

معرفی استان کرمان

موقعیت جغرافیایی

استان کرمان پهناورترین استان‌ ایران و مرکز آن کلانشهر کرمان است. استان کرمان در جنوب شرقی ایران قرار گرفته و جمعیت آن در سال ۱۳۹۵ و بر اساس آمار مرکز آمار ایران برابر با ۳٬۱۶۴٬۷۱۸ تن بوده‌است. کرمان با دربر گرفتن بیش از ۱۱ درصد از وسعت ایران با حدود ۱۸۳٬۲۸۵ کیلومتر مربع بزرگی دارد و پهناورترین استان ایران می‌باشد این استان از نظر جغرافیایی بین مدارهای 55 دقیقه و 25 درجه تا 32 درجه عرض شمالی و26 دقیقه و53 درجه تا 29 دقیقه و59 درجه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است. این استان از نظر وسعت دومین استان کشور است از شمال به استان های یزد و خراسان جنوبی،‌از جنوب به استان هرمزگان ،از شرق به استان سیستان و بلوچستان و از غرب به استان فارس محدود می شود .این استان دارای 17 شهرستان، 46 بخش ،143 دهستان و 59 شهر می باشد.

پوشش گیاهی

استان کرمان دارای پوشش گیاهی خاص نواحی کویری است . در این منطقه جنگل قابل توجهی وجود ندارد و رستنی های آن نیز محدود به برخی گونه های بیابانی و کویری است . رستنی های استان کرمان را درختان ارژن و گز و برخی گیاهانی که کاربرد دارویی و صنعتی دارند ، تشکیل می دهند . برخی از گیاهان چون گل گاوزبان و کتیرا نیز در کوه های شمالی استان کرمان می رویند .
در استان کرمان به لحاظ موقعیت طبیعی و شرایط اقلیمی ، گونه های مختلف حیوانات وحشی و اهلی در قسمت های کوهستانی و جلگه ای آن زندگی می کنند . به همین خاطر نیز مناطقی از محدوده استان تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار گرفته و از نظر صید و شکار جزو نواحی ممنوعه اعلام شده است . از مناطق حفاظت شده استان که ویژگی هایی در خور توجه دارند می توان به مناطق “خَبر” و “ارزوئیه بافت” اشاره کرد . در این نواحی پرندگانی نظیر کبک ، تیهو ، سینه سیاه و انواع قوش و شاهین و کبوتر زندگی می کنند . در نواحی سردسیری و گرمسیری استان نیز حیواناتی مانند پلنگ ، یوزپلنگ ، گرگ ، روباه ، خرس سیاه ، شغال ، کفتار ، خرگوش ، انواع مار ، کل ، بز ، میش و قوچ زندگی می کنند و در دشت ها گورخر وجود دارد .

منطقه کرمان به دلیل پتانسیل بالای معدنی امکانات بالقوه زیادی برای ایجاد صنایع وابسته به محصولات معدنی دارد که بعضی از این معادن از غنی ترین معدن ها در سطح کل کشور می باشد. هم اکنون در این استان بیش از150 معدن شناخته شده است . شناخت منابع معدنی استان جهت استفاده مفید و موثر آنها و ایجاد و توسعه صنایع کوچک و بزرگ وابسته به آن می تواند نقش مهمی در برنامه ریزیهای صنعتی و عمرانی و نیز بهبود وضع اقتصادی استان داشته باشد . این منطقه از لحاظ زمین شناسی و ذخائر معدنی دارای موقعیت ویژه ای است به طوری که قسمت اعظم تشکیلات دوران مختلف زمین شناسی در این محل رخ داده است و به همین جهت است که قسمت اعظم معادن استان مربوط به دورانهای قدیم می باشد و معادن فلزی از قبیل آهن مس سرب و روی دارای سابقه چند هزار ساله برای بهره برداری می باشند . عمده ترین معادن استان شامل معادن مس سرچشمه به ذخیره یک میلیارد تن مس میدوک شهربابک به ذخیره 80 میلیون تن مس ، چهار گنبد به ذخیره 45 میلیون تن و حدود 30 اندیس دیگر که ارزش اکتشافی را داراست همچنین هشت معدن ذغال سنگ با ذخیره ای معادل 200 میلیون تن ، 10 معدن سرب و روی و معادن سنگ آهن گل گهر سیرجان به ذخیره ای بیش از یک میلیارد تن و جلال آباد زرند با ذخیره ای معادل 150 میلیون تن کرومیت بافت و اسفندقه و فاریاب جیرفت با ذخائری معادل یک میلیون تن همچنین ذخائر غیر فلزی سولفات و سود راین باربیت رفسنجان دولومیت سیرجانو سیلیس شهربابک و رفسنجان می باشد . علاوه بر آن معادن سنگ تزئینی استان کرمان به لحاظ میزان ذخیره انبوه و تنوع و کیفیت مرغوب دارای جایگاه ویژه ای است که در خور توجه می باشد . سابقه درخشان تجارت و وجود کارخانجات بافندگی ابریشم و پنبه و پشم ، در قرون اولیه در شهر و واقع شدن بر سر راه هندوستان ، ضرورت پیدایش مکانهای مناسبی برای عرضه کالاهای داخلی و وارداتی را ایجاد کرده است . از منابع اقتصادی مهم دیگر استان تولید پسته که بیشترین صادرات پسته ایران از این منطقه است .

شهرستان های استان عبارتند از:

23 شهرستان استان به ترتیب حروف الفبا عبارتند از : ارزوئیه ، انار ، بافت ، بردسیر ، بم ، جیرفت ، رابر ، راور ، رفسنجان ، رودبار ، ریگان ، زرند ، سیرجان ، شهربابک ، عنبرآباد ، فاریاب ، فهرج ، قلعه گنج ، کرمان ، کوهبنان ، کهنوج ، منوجان ، نرماشیر

معرفی جاذبه های تاریخی-فرهنگی

قلعه

ارگ بم:

بزرگترین مجموعه شهری خشتی جهان است که در حدود 2200 سال قدمت دارد . این بنا در شمال شرقی بم بر فراز تپه‌‌ آذرین قرار گرفته است و از چهار قسمت 38 برج دیده‌بانی ، یک خندق و بارویی عظیم تشکل شده است . مساحت ارگ در حدود 20 هکتار است . دور تا دور ارگ ، خندقی عمیق بوده که طی قرنها این مجموعه را از یورش‌ها حفظ کرده است . مصالح اصلی بنا ، خشت خام و گل‌رس است . بندرت سنگ ، آجر و تنه خرما نیز در بنای ارگ به کار رفته است . از مکان‌های شناخته شده ارگ بم یک راهروی اصلی است که در گذشته بازار بوده علاوه بر این در مجموعه ارگ بم آثاری از بقای آتشکده دوره ساسانی ، زورخانه ، حمام عمومی ، اصطبل ، سرباز خانه ، زندان وعمارت چهار فصل نیز باقی مانده است . خانه‌های عمومی متصل به هم ساخته شده و به یکدیگر راه دارند . در بعضی از خانه‌ها آثاری از حمام‌های خصوصی دیده می‌شود . اصطبل‌ها در مکانی جدا از خانه‌ها قرار داشته‌اند . تعدادی از خانه‌های ارگ دو طبقه ساخته شده‌اند که این امر نشانگر روند ازدیاد جمعیت در یکی از دوره‌های گذشته است . زورخانه ارگ به شیوه سیر ورزشگاههای سنتی از چهار ایوان ، یک گنبد و گود تشکیل شده است . در دوره اسلامی ، در ارگ بم دو مسجد با نام مسجد جامع و مسجد حضرت محمد (ص) و یک حسینیه شامل یک صحن ، یک ایوان دو طبقه و چند اتاق ساخته شده است . سه منبر خشتی نیز در حسینیه وجود دارد . قسمت حاکم نشین ارگ شامل عمارت چهار فصل و خانه حاکم است . عمارت چهار فصل سه طبقه و قصر حکومت بوده و کلیه اوامر و احکام حکومتی در این عمارت صادر می‌شده است . در کنار عمارت چهار فصل یک حمام اختصاصی و یک چاه آب دیده می‌شود . آب آشامیدنی ساکنان ارگ از چاه‌هایی در حیاط خانه‌هایشان تأمین می‌شد .

 

 

باغ موزه هرندی:

مجموعه باغ موزه هرندی و بنای موجود در آن مربوط به اواخر دوره قاجار است . این مجموعه توسط مرحوم “عدل السلطان” بنا گردید و در سال 1313 شمسی به مرحوم “ابوالقاسم هرندی” فروخته شد . یکی از نکات موردتوجه تاریخی ،‌ توقف “رضاخان” در مسیر آخرین سفر تبعیدیش در این منزل می باشد و به همین مناسبت قسمتی از باغ توسط مالک به وزارت فرهنگ و هنر وقت اهدا گردید و در نهایت سایر بخشهای آن خریداری گردید . در حال حاضر در طبقه همکف این ساختمان ، موزه سازهای سنتی استاد مسعود و در طبقه فوقانی آن موزه باستان شناسی قرار دارد .

موزه دفاع مقدس:

این موزه یکی از نتایج ماندگار و پدیده های منحصر به فرد کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان کرمان و سیستان و بلوچستان است که به همت و تدبیر فرمانده وقت لشکر41 ثارالله سرتیپ پاسدار قاسم سلیمانی به مدت 11 ماه در کرمان و با هدف انتقال فرهنگ ایثار ، جهاد ، شهادت و همچنین اثبات حقانیت ملت مسلمان ایران در جنگ هشت ساله عراق و ایران بنا شده است . این موزه را آقای مهندس خان محمدی از استادان دانشگاه علم و صنعت تهران طراحی کردند و در زمینی به مساحت 23 هزار متر مربع و با زیر بنای 2550متر مربع با صرف هزینه ای بالغ بر 11میلیارد ریال ساخته شد و در هفتم خرداد ماه 1377 درسالروز فتح خرمشهر روز مقاومت ملی با حضور حضرت آیت الله رفسنجانی افتتاح شد . ساخت این موزه در مرکز شهر و جنب مصلای بزرگ کرمان موقعیت مناسبی به این مرکز فرهنگی بخشیده است .

موزه سکه:

ضرابخانه از بناهای مجموعه گنجعلیخان بوده و در ضلع شمالی مطدان قرار گرفته است . این بنا بین سالهای 1007 الی 1035 به دستور گنجعلیخان حاکم کرمان ساخته شده است . در زمان تعمیرات بنا تعدادی سکه مسی و قطعات فلزی متعلق به ضرب سکه بدست آمده که تأییدی بر کاربرد بنا برای ضرابخانه می باشد . این بنا از سال 1370 همزمان با برگزاری بزرگداشت خواجوی کرمانی به عنوان موزه سکه مورد بهره برداری قرار گرفت . سکه های ادوار مختلف تاریخ از جمله اشکانیان ، ساسانیان ، عرب ساسانی ، اموی ، عباسی ، گورکانی ، تیموری ، آل مظفر ، آل مکرم ، آق قویونلو ، قراقویونلو ، ایلخانی ، صفوی ، افشار ، افاغنه ، زندیه ، قاجار ، پهلوی و همچنین اسکناس هایی از قاجار و پهلوی در آن به معرض نمایش گذاشته شده است .

موزه شاه نعمت الله ولی:

در بنای آستانه شاه نعمت الله ولی موزه ای است که در آن اشیای نسبتاً نفیسی وجود دارد . در این موزه بیش از هر چیز چندین جلد نسخه قرآن خطی جلب نظر می کند که هم از نظر قدمت تاریخی و هم از حیث خط و زیبایی و تجلید و تصحیف ممتازند . از جمله این قرآنها ، دو صفحه از قرآنی باقی مانده که به خط کوفی است و سبک نگارش آن ، تاریخ کتاب را مطمئناً از 800 سال پیشتر می برد . متأسفانه این کتاب در سال 1312 به آب سیل شسته شد و فقط چند صفحه از آن باقی است . موزه آستانه علاوه بر دوره های قرآن ، اشیای عتیقه نیز دارد که هر کدام در نوع خود شایان توجه است .

موزه هنرهای معاصرصنعتی:

موزه هنرهای معاصر کرمان نمونه مناسبی است از بذر فرهنگ که به قصد بارور شدن و پروراندن افشانده شده که بروید و برویاند . تاریخچه این موزه به زمان بزرگمردی بازمی گردد که هم اکنون آرامگاهش در داخل کتابخانه این مجموعه فرهنگی می باشد . بنیانگذار این مجموعه مرحوم حاج علی اکبر صنعتی زاده است که در سال 1318 هـ. ش پرورشگاهی را جهت نگهداری کودکان یتیم بنیان نهاد . زمین این پرورشگاه درسال 1313 ه . ش از ورثه امیر احتشام با وجوه دریافتی از صندوق استانداری خریداری شد .

موزه ضرابخانه:

در ضلع شمالی میدان گنجعلی خان ، داخل بازار مسگری شمالی و روبروی حمام گنجعلی خان با گچبری زیبایی تزیین شده است . مدتی قبل نمایشگاهی از مجموعه ای از ظروف ، لباسهای محلی و جنگی و سلاحهای قدیمی ، ابزار کشاورزی و ماکت هایی از مساکن روستایی و شهری و توپولوژی منازل کرمان برپا شده بود . در گذشته در این ضرابخانه مسکوکات طلا و نقره دولتی را ضرب می کردند و در آن تعداد زیادی از سکه های ضرب شده پیدا شده است . نمای داخلی موزه به شکل هشت ضلعی و مشتمل بر یک طاق چهار ایوان و چهار غرفه در چهار گوشه موزه است . به گفته مسئولان سازمان میراث فرهنگی کشور طی برنامه پنج ساله قرار است که این موزه به موزه سکه تبدیل شود .

موزه زرتشتیان:

این موزه در محل آتشکده واقع شده که در جشن تیرگان سال 3743 یزدگردی (10/4/1384) به طور رسمی توسط رئیس سازمان میراث فرهنگی وقت افتتاح شد .

موزه شهید باهنر:

موزه شهید باهنر کرمان از آثار ماندگار و ارزشمند کنگره بزرگداشت شهید دکتر محمد جواد باهنر است که در بیستمین سالگرد شهادت آن شهید بنا شد و در تاریخ هفتم شهریور ماه 1380 افتتاح گردید .

موزه جبلیه:

این گنبد هشت ضلعی است و مصالح به کار رفته در دیوارها سنگ لاشه با ملات گچ از بیرون و آهک از داخل است که در سال 1376 ه.ش ثبت اثار ملی شد . چندی پس از آن مرمت شده و در سال 1383 به موزه جبلیه ( کتیبه های تاریخی ) تبدیل گردید . این موزه در خیابان شهدا واقع است.

حمام گنجعلی خان:

ورودی حمام در بازار جنوبی واقع شده است . این حمام مجموعه ای از تلفیق هنر معماری و کاربرد مصالح گوناگون با فضایی مناسب است . معمار حمام و مجموعه استاد محمد معمار یزدی است . معماری که بحق اوضاع اقلیمی و اقتصادی فرهنگی زمان و محیط خود را می شناخته و در خلق آثار فوق از هنر مندانی چون علیرضا عباسی یاوری جسته است . حمام گنجعلیخان اثری بدیع با کاشیکاری ها ، نقاشی ها ، گچبری ها ، مقرنس کاری ها و کاربندی های زیبا با به کار گرفتن سنگها و تزئینات سنگی بسیار ظریف با مساحتی حدود 1000 متر مربع است.

 

 

حمام یا چایخانه سنتی وکیل:

اولین بخش از مجموعه وکیل ، بنای حمام قدیمی یا چایخانه امروزی وکیل است که در سال 1280 به شکل باشکوه با تأثیرپذیری از سبک معماری عصر زندیه- قاجاریه احداث شده است .

حمام ابراهیم خان:

این حمام نیز یکی از حمام های جالب توجه قدیمی و سنتی کرمان است که در وسط بازار ابراهیم خان واقع شده است .

حمام باغ شاهزاده:

حمام باغ شاهزاده در شش کیلومتری شهر ماهان واقع شده.

حمام بهادر لاله زار:

حمام تاریخی بهادر لاله زار که در بردسیر واقع شده ، از دوران قاجاریه به یادگار مانده است.

آرامگاه شاه نعمت الله ولی:

آرامگاه و خانقاه شاه نعمت الله ولی (بقعه ماهان) در جنوب شرقی شهر کرمان و در شهرک زیبا و آباد ماهان واقع شده است . شاه نعمت الله ولی ، عارف و مؤسس سلسله نعمت اللهیه(834-730 ه.ق) است .

 

 

مقبره خواجه اتابک:

این مقبره که در محله جنوب شرقی نزدیک بازار قرار دارد ، از بناهای ارزنده دوره سلجوقی در قرن ششم هجری است .

بقعه پیر برحق(جارسوز):

این بقعه یادگاری از قرن هفتم هجری در بردسیر کرمان است . بقعه پیر برحق به شماره 491 جزو بناهای تاربخی ایران به ثبت رسیده است .

مقبره میر حیدر(گور خان):

این مقبره یادگاری از دوره صفویه که در باغ بسیار زیبا و محصور از درختان مختلف ، در اسفندقه جیرفت قرار دارد .

آرامگاه آخوند:

این مقبره بنای آجری گنبد داری است به شکل کثیرالاضلاع که نمای خارجی آن دارای طاقنماهای مضاعف و نه دهنه ایوان است . این اثر به شماره 528 به ثبت تاریخی رسیده است .

آرامگاه شاهزاده حسین جوپار:

شهزاده جوپار یکی از بقاع متبرکه بخش جوپار از توابع کرمان است . بنای این زیارتگاه به دوره صفویه مربوط است . این بنا به شماره 529 به ثبت آثار تاریخی ایران درآمده است .

آرامگاه امیر حیدر:

این بنا در دولت آباد اسفندقه از توابع جیرفت واقع شده و متعلق به دوره صفوی است . این بنا تحت شماره 532 به ثبت تاریخی رسیده است .

آرامگاه شاه فیروز:

این بنا در فاصله پنج کیلومتری جنوب شرقی قلعه سیرجان در نزدیکی روستای وحدت آباد بر فراز صخره ای از سنگ سبز تیره به ارتفاع 30 متر واقع شده و در محل به نام شاه فیروز معروف است . مردم محلی بنای شاه فیروز را آرامگاه ابوکالیجار بن عضدوالدوله و یا فرزند او می دانند که بر اثر خوردن گوشت شکار در شکارگاه در گذشته و بر فراز این صخره دفن شده است . با توجه به شیوه معماری به نظر می رسد که این بنا متعلق به دوره ایلخانی- قرن هشتم و نهم هجری باشد .

آرامگاه میر زبیر:

این بنا در شرق روستای شریف آباد از توابع دهستان سعادت آباد سیرجان در کنار قبرستان روستا قرار دارد .

بقعه پیر بابا مسافر:

این بنا در 60 کیلومتری شرق کرمان در شهداد واقع شده و امروز به نام های خانقاه آقوس ، آقوس کلیسا یا پیر مسافر خوانده می شود . این بنا به شماره 331 به ثبت تاریخی رسیده است .

مقبره مشتاقیه:

در شرق مسجد جامع و مزار یکی از پیشوایان صوفیه مرسوم به مشتاق علیشاه است که از دوره قاجار به یادگار مانده است . این محوطه ابتدا مزار میرزاحسین‌خان جد اعلای سادات معروف به میرحسینی کرمانی بوده است . پس از قتل مشتاق در قرن سیزدهم سال ‪ ۱۲۰۶ه.ق نعش او را در مقبره میرزا حسین خان دفن کردند که اینک معروف به مشتاقیه است. این بنا به “سه گنبد” نیز شهرت دارد . این گنبدها بر روی سه مقبره به نام مشتاق علیشاه ، شیخ اسماعیل و کوثر علیشاه بنا شده‌اند .

امامزاده حسین جوپار:

این بنا که آرامگاه یکی از فرزندان امام موسی کاظم (ع) می‌باشد مشتمل بر حیاط ، حرم ، گنبد و رواق است در دوره صفویه بنا گردیده است . روستای میمند در 36 کیلومتری شمال شرقی شهر بابک قرار گرفته است و زمان بنای آن در دوره‌های قبل از اسلام می‌رسد . این بناحدود 350 اثر معماری صخره‌‌ی دارد که در دل کوه کنده شده و عمق برخی از آنها به 25 متر میرسد.

کاروانسرای گنجعلی خان :

کاروانسرای گنجعلی خان در دوره صفویه بنا شده .کاروانسرای گنجعلی خان از جمله کاروانسراهای شاه عباسی است که در عهد شاه عباس صفوی به دستور حاکم وقت آن زمان گنجعلی خان در مجموعه ای به همین نام ساخته شده و در مجاورت کاروانسرای وکیل قرار گرفته است .

کاروانسرای قطب آباد :

کاروانسرای قطب آباد از مجموعه کاروانسراهای درون شهری به حساب می آید که در مرکز شهر رفسنجان واقع شده و در حدود 300 الی400 سال قبل در دوره صفوی ساخته شده است . این کاروانسرا در کنار بازار بزرگ قطب آباد قرار داشته است .

کاروانسرای کبوتر خان :

کاروانسرای صفوی کبوتر خان که در 30 کیلو متری جنوب شرقی شهر رفسنجان ، در مسیر جاده کرمان و در روستایی به نام کبوتر خان واقع شده است ، از جایگاه ویژه ای در بین آثار تاریخی این منطقه برخوردار است . قدمت این کاروانسرا به دوران صفویه می رسد . لازم به ذکر است که در این دوره جهت سرویس دهی به جاده اصفهان تا کرمان از یزد تا کرمان به مسافت تقریبی هر 30 کیلو متر یک کاروانسرا احداث گردیده است.

کاروانسرای چهار سوق :

کاروانسرای چهار سوق در انتهای بازار سراجی قبل از چهارسوق گنجعلی خان واقع شده است . این کاروانسرا دو در ورودی دارد که یکی به بازار سراجی و دیگری به بازار قلعه باز می شود .

کاروانسرای وکیل :

کاروانسرای وکیل از مجموعه کاروانسراهای درون شهری است که در مجموعه وکیل جنب کاوانسرای گنجعلی خان قرار گرفته است . بنای این کاوانسرا به فرمان محمد اسماعیل خان وکیل الملک والی کرمان شروع شد و در زمان مرتضی قلی خان در سال 1287 ه.ق به اتمام رسید . این کاروانسرا در سمت چپ بازار وکیل از بزرگترین کاروانسراهای شهر کرمان و یکی از کاروانسراهای بزرگ ایران به شمار می‌آید .

کاروانسرای میرزا علینقی :

داخل بازار وکیل ، کاروانسرای کوچکی به نام میرزا علینقی نیز وجود دارد .

کاروانسرای هندوها :

این کاروانسرا به دست مرحوم حاج سید جواد امام جمعه حدود سال های 1150 ه.ش ساخته شده و دو طبقه دارد . وجه تسمیه آن از هندی اخذ شده است .

کاروانسرای میرزا حسن :

یکی از کاروانسراهای طولی کرمان ، کاروانسرای دو طبقه میرزا حسن است که دارای 55 باب حجره است .

آب انبار مقبره شاه نعمت الله ولی :

آب انبار مقبره شاه نعمت الله ولی در شهر ماهان واقع شده است . این بنا در محل مقبره شاه نعمت الله ولی (یکی از عرفای قرن هشتم) ساخته شده است . این آب انبار مربوط به قرن هشتم هجری قمری است که در حال حاضر بلا استفاده مانده است و از آن استفاده ای نمی شود .

آب انبار علیمردان خان :

این آب انبار در مجموعه گنجعلی کرمان واقع شده است . آب انبار تاریخی علیمردان ( پسر گنجعلی خان) که در داخل بازار مسگری واقع شده ، دارای ویژگی های معماری جالبی است که توجه بینندگان را به خود جلب می کند .

آب انبارمجموعه گنجعلیخان :

مجموعه گنجعلیخان در شهرکرمان قرار دارد . این مجموعه در دوره صفویه به دستور گنجعلیخان و توسط یک معمار به نام سلطان محمد معمار یزدی ساخته شده است . مجموعه گنجعلیخان شامل قسمتهای مختلف مانند میدان ، کاروانسرا ، مسجد ، ضرابخانه ، آب انبار و حمام می باشد .

خانه والی میرحسینی :

در خیابان 17شهریور شهر راین و در بخش میانی کوچه خان ها ، خانه زیبای دیگری متعلق به یکی دیگر از بزرگان این شهر قرار دارد به نام خانه والی که بخشی از آن متعلق به دوره زندیه و بخش دیگر آن متعلق به دوره پهلوی است . طرح این خانه به صورت “خانه باغ” یا گودال باغچه ای در مقابل عمارت اصلی است . ساختمان به صورت یک کله ای است و اتاق ها در دو لایه نسبت به فضای آزاد باغ قرار گرفته اند . بخش اصلی فضاهای بسته تالاری است دو ستونه مه در پس آن سه دری جای گرفته و برای وارد شدن به آنها بایستی از دو راهروی هشتی دار طرفین که با پله از سطح زمین باغ ارتفاع گرفته اند، عبور کرد . در هر یک از اتاقهای این خانه بخاریهای زیبای گچی تعبیه شده است . این بخش از خانه دارای قسمت‌های دیگری همچون آشپزخانه ، انبارها و اصطبل است . بخش جدید خانه عمود بر محور عمارت قدیم است که شامل چند فضا در پس دو تالار است . این بنا تحت مالکیت خصوصی است و مدارک آن پس از طرح در جلسه شورای ثبت منطقه ای جهت ثبت نهایی و طی مراحل قانونی به سازمان میراث فرهنگی کشور ارسال شده است.

خانه بهادرالملک بردسیر :

خانه بهادرالملک بردسیر یکی از بناهای تاریخی شهر بردسیر در استان کرمان ایران است . این خانه در بر غربی خیابان شریعتی بردسیر واقع است . این بنا توسط عبدالمظفرخان سرتیپ مشهور به بهادرالملک که در بردسیر به لقب «ابدال» معروف بود ، به روزگار قاجار ساخته شد . این بنا همچون اکثر ابنیه دوره قاجاریه این بخش از کشور ، با پلان حیاط مرکزی و فضاهای اطراف ساخته شده است بدین نحو که در جبهه شمالی حیاط ، سه دری و در جبهه جنوبی ، تالار وسیعی وجود دارد که سایر فضاهای جبهه های شرقی و غربی که شامل انبارها ، اتاقهای خدمه و مطبخ می باشد ، در خدمت فضای اصلی خانه بوده است . از جمله بخش‌های جالب این بنا علاوه بر تالار بزرگ آن ، انبارهای طبقه فوقانی جهت ذخیره مواد غذایی و برج خشتی این خانه است که بخش تحتانی آن به صورت محل گذر عموم است.

بازار میدان ارگ (توحید) :

این بخش از بازار از غرب ترین قسمت های بازار کرمان است . فضایی مستطیل شکل و حدود 140 باب مغازه فعال تجاری دارد . اکثریت مغازه های بازار میدان ارگ لباس فروشی هستند و نمای اطراف میدان، بیش از یک قرن قدمت دارد . در ضلع شرقی بازار میدان ارگ ، سر در ورودی بازار اصلی واقع شده است .

بازار اصلی کرمان :

این بازار بزرگ از میدان ارگ شروع و به میدان مشتاقیه ختم می شود و از غرب به شرق بازارهای آن شامل بازار ارگ ، بازار وکیل ، بازار عطاری ، بازار قدمگاه و بازار مظفری است .

بازار ارگ :

این بازار از میدان ارگ شروع و تا چهارسوق گنجعلی خان ادامه می یابد . این بازار به دو بخش فرعی به نام بازار نقار خانه و بازار سراجی تقسیم می شود . گویا در گذشته در طبقه بالای بازار نقارخانه نقاره مینواختند.

بازار گنجعلیخان :

این بازار در حدفاصل چهارسوق و بازار اختیاری و ضلع شمالی میدان گنجعلی خان واقع شده است . بازار گنجعلی خان یادگار دوره صفویه است .

بازار اختیاری :

چهارمین قسمت بازار کرمان به بازار اختیاری معروف است و از انتهای جنوبی بازار گنجعلی خان شروع می شود تا اول بازار وکیل امتداد می یابد .

بازار سردار :

این بازار در واقع مرکب از چهار بازارچه متقاطع است که با سه راسته اصلی به بازار اختیاری متصل می شود . کاروانسرای سردار نیز در انتهای یکی از این بازارچه ها قرار دارد.

بازار مظفری :

بازار مظفری از انتهای بازار وکیل شروع می شود تا خیابان میرزا رضای کرمانی محل قدیم دروازه مسجد قرار دارد . این بازار قدیمی جزئی از مجموعه امیر محمد مظفر می باشد.

بازار عطاری :

ابتدای این بازار از سر در ورودی بازار وکیل در سمت چپ آغاز و تا رو به روی در ورودی مسجد جامع واقع در بازار قدمگاه ادامه می یابد و تقریباً 19 باب مغازه عطاری دارد .

بازار قدمگاه (راجی کرمانی) :

قدمگاه بخشی از بازار کرمان است که عمود بر بازار مظفری است و تا خیابان شریعتی ادامه دارد .

بازار قلعه (محمود) :

بازار قلعه محمود که اولین بخش از بازار شمالی – جنوبی کرمان است در جنوبی ترین بخش آن واقع شده است . نقطه شروع آن زاویه راست تقاطع خیابان پیروزی به خیابان مطهری یعنی محل ساابق دروازه ریگ آباد است که به خیابان امام خمینی ، روبروی بازار میدان قلعه ختم می شود .

بازار میدان قلعه:

این بازار از خیابان امام خمینی شروع شده و به چهارسوق گنج علیخان ختم می شود و در آن حرفه های لحاف دوزی ، پشته دوزی ، قالی فروشی ، خوارو بارفروشی و عطاری به چشم می خورد .

بازار کلاه مالی :

این بازار در حد فاصل بازار مسگری شمالی و بازار کفاش ها واقع شده ، فقط 13 باب مغازه دارد .

بازار زرگری (قیصریه ابراهیم خان) :

بازار زرگرها به صورت یک راسته متقاطع عمود بر بازار کلاه مالی و به موازات بازار کفاش ها واقع شده و جزو مجموعه ابراهیم خان می باشد . این بازار 47 باب مغازه را در خود جای داده است.

بازار کفاش ها :

بازار کفاش ها از انتهای بازار کلاه مالی شروع و به موازات بازار زرگری تا اول بازار حاج آقا علی ادامه می یابد و جهت آن شمالی- جنوبی است .

بازار حاج آقا علی (رفسنجانی) :

این بازار از انتهای بازار کفاش ها آغاز شده و به خیابان شریعتی روبروی بازار عزیز خاتمه می یابد.

بازار عزیز :

آخرین بخش از بازارهای کرمان که در شمالی ترین قسمت مجموعه بازار قرار دارد ، بازار عزیز است و جمعاً 70 باب مغازه فعال را در خود جای داده است .

تیمچه کوزه گرها :

تیمچه کوزه گرها که بزرگتر از تیمچه عطارهاست و در جوار آن قرار گرفته است . این بازار دو طبقه دارد

مسجد ملک (امام) :

این مسجد در خیابان امام خمینی(ره) شهر قرار دارد و از بناهای دوران سلجوقی است . مسجد امام از نوع مساجد چهار ایوانی و یکی از بزرگترین مسجدهای کرمان به شمار می‌رود . سابقه تاریخی این بنا به قرن پنجم هجری عصر سلجوقی می‌رسد و ساخت آن را به ملک توران شاه منصوب داشته‌اند . معروفترین شبستان آن شبستان امام حسن است و در قسمت غربی آن ایوان بزرگی با روکش کاشی خوش رنگ معقلی برجای مانده است.

مسجد پامنار :

مسجد پامنار در خیابان فتحعلی شاه قرار دارد و از آثار دوره حکومت آل مظفر است . این بنا در سال ‪ ۷۹۳ه.ق به فرمان عمادالدین سلطان محمود برادر شاه شجاع از خاندان آل‌مظفر ساخته شده و شامل سردر ورودی ومناره وصحن کوچکی است . نمای سردر این مسجد با کاشیکاری مقرنس کار زیبایی تزئین یافته است

مسجد جامع :

یکی از زیباترین مساجد ایران است که دارای سر در رفیع ، صحن ، ایوان و شبستان می‌باشد . این مسجد در دوران حکومت امیر مبارز الدین محمد مظفر سرسلسله آل مظفر بنا گردیده و تاریخ آن به موجب کتیبه‌ سردر شرقی 750 ه. ق می‌باشد . ارزشمندترین قسمت بنا ، کاشیکاری معرق محراب و سردر شرقی مسجد است.

مسجد جامع مظفری کرمان :

در کنار میدان شهدا و جنب خیابان شریعتی واقع است و یکی از زیباترین مساجد ایران به شمار می‌رود . بر اساس کتیبه سردر اصلی ، روز چهارشنبه هفتم شوال سال ‪ ۷۰۵ه.ق به دستور امیر مبارزالدین محمد مظفر(سرسلسله آل مظفر) و استاد حاج محمد یزدی ساخت آن آغاز شد و در اواخر سال ‪ ۷۵۵ه.ق به پایان رسیده است .

مسجد وکیل کرمان :

این بنا ، در بازار وکیل کرمان واقع گردیده و بخشی از مجموعه ساختمانی وکیل – مشتمل بر ارگ ، بازار ، حمام ، کاروانسرا و مسجد – است که در سال 1187 ه .ق توسط وکیل الملک بنا گردیده و در دوره قاجار و دوره اخیر بازسازی ، تعمیر و تزیین شده است .

مسجد وکیل بم :

این بنا در کنار قیصریه زردشتیان و در جوار حمامی به همین نام در شهرستان بم واقع گردیده و در زمان حکومت محمد اسماعیل خان وکیل الملک بر کرمان ( 1277-1248 ه . ق ) ساخته شده است . بنای مسجد دارای صحن ، ایوان و شبستان های ستوندار است .

مسجد سید سیرجان :

این بنا در کوچه انصاری در جوار حمامی به همین نام در شهرستان بم واقع گردیده و احتمالاً در زمان حاجی سید علی خان که در سال اول حکومت محمد اسماعیل خان وکیل الملک ، ریاست شهر بم و نرماشیر را به عهده داشته و در سنه 1263 ه . ق فوت کرده ، ساخته شده است .

مسجد سلجوقی خبیص :

این بنا در قسمت جنوبی شهرستان شهداد کنونی و میانه ویرانه های شهر خبیص قدیم در شرق کرمان واقع گردیده و از آثار دوره سلجوقی است . این مسجد به صورت ویرانه درآمده و تنها دیوارها و بخش هایی از پوشش طاق و گنبد آن و و همچنین آثاری از محراب گچی شبستان به جای مانده است ( سال 1350 ) بنای مسجد به طول و عرض 26/25*14/5 متر مشتمل بر شبستان ، صحن و حیاط خلوت ، تماماً از خشت ساخته شده است .

مسجد قلعه سنگ سیرجان :

بقایای این مسجد در 12 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان سیرجان ، مجاور صخره ای سنگی و بقایای قلعه ای قدیمی واقع گردیده و بر اساس کتیبه موجود ، از آثار دوره مظفری – 789 ه . ق – است . این کتیبه بر بدنه منبری سنگی در فاصله 5 متری شمال قلعه سنگ ، درون محوطه مسجدی به طول و عرض 10* 15 متر واقع شده است .

مسجد اهل سنت ارگ بم :

این بنا که امروزه مسجد امام زمان خوانده می شود ، در کوچه 15 خیابان شهید چمران واقع گردیده و احتمالاً اساس شبستان بزرگ آن مربوط به دوره سلجوقی است که در دوره های بعد بازسازی شده و الحاقاتی بدان صورت گرفته است .

مسجد چهل ستون :

این بنا در خیابان شریعتی واقع گردیده و بخشی از مجموعه ساختمانی حاج علی آقا مشتمل بر آب انبار ، کاروانسرا ، بازار و مسجد است که در سال 1328 ه . ق توسط حاج علی آقا مشهور به زعیم الله ساخته شده است . بنای مسجد مشتمل بر سر در ، مناره ، رواق ، صحن و شبستان است .

مسجد خواجه خضر کرمان :

این بنا در محله خواجه خضر کرمان واقع گردیده و ظاهراً بنای اولیه آن به روزگار فرمانروایی قراختاییان در اوایل قرن هفتم ه . ق ساخته شده بوده که در زلزله تیرماه 1361 شمسی ویران و بنای جدیدی جایگزین آن شده است .

مسجد جامع مروست شهر بابک :

این بنا در آبادی مروست – از توابع شهر بابک استان یزد – واقع گردیده و بنای آن ظاهراً از دوره صفوی است که بر طبق کتیبه سر در ورودی ، در سال 1163 ه . ق توسط مهدی بن جعفر تعمیر شده و محراب گچی و پوشش مقرنس مسجد نیز مربوط به همین زمان است

مدرسه گنجعلی خان :

این بنا در ضلع شرقی میدان گنجعلی خان واقع شده و روزگاری مدرسه ای پر رونق بوده که بعدها به کاروانسرا تبدیل گردیده است . بر کاشی های کتیبه سر در آن تاریخ 1007 ه. ق مطابق با 1598 میلادی نقش بسته و معمار آن محمد سلطانی یزدی بوده است .

مدرسه شفیعیه :

این مدرسه در سمت راست بازار اختیاری واقع شده و به همت میرزا محمد شفیع از نوادگان گنجعلی خان احداث شده است .

مدرسه ابراهیم خان :

مدرسه ابراهیم خان نیز یکی دیگر از مدارس تاریخی استان کرمان است که به فرقه شیخیه تعلق دارد .

مدرسه حیاتی :

مدرسه تاریخی حیاتی سومین مدرسه داخل بازار است .

تپه کنار صندل :

در طول 400 کیلو متر رودخانه هلیل تاکنون بیش از 100 منطقه باستانی شناسایی شده است . محوطه های تاریخی جیرفت که در طول هزاره های سوم پیش از میلاد آثار ارزشمندی را در خود جای داده است ، جزو غنی ترین محوطه های تاریخی جهان محسوب می شوند . یکی از بقایای این تمدن عظیم تپه کنارصندل است که در 30 کیلومتری جیرفت قرار دارد . سازه های خشتی آن که به عنوان مرکز مذهبی استفاده می شده است و در بالای آن معبدی قرار دارد یکی از عظیم ترین زیگوراتهایی یافت شده در دنیا بیش از چهار میلیون خشت است . این تپه قسمتی از شهری بوده که یک طرف آن وسعت دو کیلومتر داشته است . در دومین فصل کاوشها که در سال گذشته انجام شد باستان شناسان موفق شدند آثار خطی مربوط به 3000 سال پیش ، یعنی همزمان با اختراع خط در بین النهرین و سامرا در عراق است . در لوح گلی که در عراق کشف شده به عظمت این تمدن اشاره شده است . حفاریهای اخیر جیرفت ابعاد تازه ای از تمدن هزاره های قبل از میلاد را در جیرفت نمایان ساخت . کنار صندل در نزدیکی حسین آباد قرار دارد . امروزه تپه شمالی و جنوبی کنار صندل از تپه های باستانی مورد توجه هستند که هیأت های کاوش در آنها به حفاری مشغولند تا راز دیرینه این سرزمین را کشف کنند . در اطراف این دو تپه ، از دیگر محوطه های باستانی ، می توان به قلعه کوچک و گورستان محطوط آباد نیز اشاره کرد .

تپه یحیی بافت :

این تپه بازمانده تمدنی کهن است که به اعتقاد برخی باستان شناسان تاریخی آن به هزاره ی پنجم قبل از میلاد مسیح می رسد .تپه یاد شده در دشت صوغان 30 کیلومتری شمال شرقی دولت آباد از توابع بافت قرار گرفته است و تامرز استان 220کیلومتر فاصله دارد .
ارتفاع تپه 20متر و قطردایره ی پایین آنن 187متر است . نتیجه ی تحقیقات نشان می دهد که این محل درزمان ایلامیان شهر بزرگی بوده و تپه یاد شده سربازخانه و قلعه نظامی شهر راتشکیل میداده است .حفاری های انجام شده به وسیله کارلوفسکی باستان شناس امریکایی درسال 1343و کشف اشیاء جدید منجمله مجسمه ای که در موزه ایران باستان نگهداری می شود , حقایق تازه ای رانشان داد .لازم به یادآوری است که تمدن هلیل در طول 400 کیلومتریمسیرخود گسترده بوده و از تپه یحیی یعنی شروع هلیل آغاز و تا جازموریان یعنی پایان آن ادامه داشته است .تپه یحیی صوغان بعلت داشتن 7000 سال سکونت مستمر انسان از دوران نوسنگی تا چند قرن پس از میلاد اهمیت خاصی داشته و زنجیر ارتباط فرهنگی جنوب شرق ایران بوده و دره سند را با مصر پیوند می دهد.بین هفت تا هشت هزار سال پیش مراکز روستا نشین در چند نقطه ایران، در منطقه تمدن جیرفت، تپه سیلک کاشان، شهر سوخته سیستان، تپه حصار دامغان، منطقه اوراتو آذربایجان، تپه گیان نهاوند، تپه یحیی صوغان و اطراف مرودشت وجود داشته است.اندک شهرها ی باستانی شامل شوش، تپه ملیان موهنجو دارو تنها از لحاظ قدمت با «تپه یحیی» برابری دارند واما سند یا کتیبه ای که نام واقعی و قدیمی این شهر را مشخص می کند هنوز بدست نیامده و این منطقه مرکز بسیاری از فعالیتهای صنعتی و هنری بوده است و تکنیک های بکار رفته در تپه یحیی با کارهای مصریان باستان مشابهت دارد.در طول تاریخ مهاجرت های انسانی و جابجائی انسانها همواره به دلیل دستیابی به شرایط بهتر زندگی بوده و در دوران باستان این شرایط بهتر عبارت از آب فراوان و خاک حاصلخیز برای کشاورزی بوده است.ایران نخستین سرزمینی است که در آن مردم به استخراج و استعمال از فلزات پی برده اند تعدادی از نخستین کوره های ذوب مس و در تل ابلیس مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد بدست آمده قدیمی ترین فلزی که مورد استفاده انسان قرار گرفته مس بوده است.

باغ موزه هرندی :

مجموعه باغ موزه هرندی و بنای موجود در آن مربوط به اواخر دوره قاجار است . این مجموعه توسط مرحوم “عدل السلطان” بنا گردید و در سال 1313 شمسی به مرحوم “ابوالقاسم هرندی” فروخته شد . یکی از نکات موردتوجه تاریخی ،‌ توقف “رضاخان” در مسیر آخرین سفر تبعیدیش در این منزل می باشد و به همین مناسبت قسمتی از باغ توسط مالک به وزارت فرهنگ و هنر وقت اهدا گردید و در نهایت سایر بخشهای آن خریداری گردید . در حال حاضر در طبقه همکف این ساختمان ، موزه سازهای سنتی استاد مسعود و در طبقه فوقانی آن موزه باستان شناسی قرار دارد .

موزه دفاع مقدس :

این موزه یکی از نتایج ماندگار و پدیده های منحصر به فرد کنگره بزرگداشت سرداران و هشت هزار شهید استان کرمان و سیستان و بلوچستان است که به همت و تدبیر فرمانده وقت لشکر41 ثارالله سرتیپ پاسدار قاسم سلیمانی به مدت 11 ماه در کرمان و با هدف انتقال فرهنگ ایثار ، جهاد ، شهادت و همچنین اثبات حقانیت ملت مسلمان ایران در جنگ هشت ساله عراق و ایران بنا شده است . این موزه را آقای مهندس خان محمدی از استادان دانشگاه علم و صنعت تهران طراحی کردند و در زمینی به مساحت 23 هزار متر مربع و با زیر بنای 2550متر مربع با صرف هزینه ای بالغ بر 11میلیارد ریال ساخته شد و در هفتم خرداد ماه 1377 درسالروز فتح خرمشهر روز مقاومت ملی با حضور حضرت آیت الله رفسنجانی افتتاح شد . ساخت این موزه در مرکز شهر و جنب مصلای بزرگ کرمان موقعیت مناسبی به این مرکز فرهنگی بخشیده است .

موزه سکه :

ضرابخانه از بناهای مجموعه گنجعلیخان بوده و در ضلع شمالی مطدان قرار گرفته است . این بنا بین سالهای 1007 الی 1035 به دستور گنجعلیخان حاکم کرمان ساخته شده است . در زمان تعمیرات بنا تعدادی سکه مسی و قطعات فلزی متعلق به ضرب سکه بدست آمده که تأییدی بر کاربرد بنا برای ضرابخانه می باشد . این بنا از سال 1370 همزمان با برگزاری بزرگداشت خواجوی کرمانی به عنوان موزه سکه مورد بهره برداری قرار گرفت . سکه های ادوار مختلف تاریخ از جمله اشکانیان ، ساسانیان ، عرب ساسانی ، اموی ، عباسی ، گورکانی ، تیموری ، آل مظفر ، آل مکرم ، آق قویونلو ، قراقویونلو ، ایلخانی ، صفوی ، افشار ، افاغنه ، زندیه ، قاجار ، پهلوی و همچنین اسکناس هایی از قاجار و پهلوی در آن به معرض نمایش گذاشته شده است .

موزه شاه نعمت الله ولی :

در بنای آستانه شاه نعمت الله ولی موزه ای است که در آن اشیای نسبتاً نفیسی وجود دارد . در این موزه بیش از هر چیز چندین جلد نسخه قرآن خطی جلب نظر می کند که هم از نظر قدمت تاریخی و هم از حیث خط و زیبایی و تجلید و تصحیف ممتازند . از جمله این قرآنها ، دو صفحه از قرآنی باقی مانده که به خط کوفی است و سبک نگارش آن ، تاریخ کتاب را مطمئناً از 800 سال پیشتر می برد . متأسفانه این کتاب در سال 1312 به آب سیل شسته شد و فقط چند صفحه از آن باقی است . موزه آستانه علاوه بر دوره های قرآن ، اشیای عتیقه نیز دارد که هر کدام در نوع خود شایان توجه است .

موزه هنرهای معاصرصنعتی :

موزه هنرهای معاصر کرمان نمونه مناسبی است از بذر فرهنگ که به قصد بارور شدن و پروراندن افشانده شده که بروید و برویاند . تاریخچه این موزه به زمان بزرگمردی بازمی گردد که هم اکنون آرامگاهش در داخل کتابخانه این مجموعه فرهنگی می باشد . بنیانگذار این مجموعه مرحوم حاج علی اکبر صنعتی زاده است که در سال 1318 هـ. ش پرورشگاهی را جهت نگهداری کودکان یتیم بنیان نهاد . زمین این پرورشگاه درسال 1313 ه . ش از ورثه امیر احتشام با وجوه دریافتی از صندوق استانداری خریداری شد .

موزه ساعت کرمان : 

موزه ساعت کرمان با همت آقای سیروس ترابی فرزند اسداله و همکاری سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری با هدف شناساندن تاریخچه ساعت و ساعت سازی در شهر کرمان اسفند 1392 تاسیس شد.آقای ماشااله ترابی (1262-1353) یکی از اولین تاجرانی بود که با سفر به هندوستان قطعاتی که برای ساخت ساعت لازم بود را به ایران وارد کرد و در کارگاه ساعت سازی خود با دست و ابزاری مانند سوهان ، گیره های مخصوص، ساعت های چوبی زیبایی ساخت . پسرش آقای اسداله ترابی (1294-1377) مهارت پدر را نزد وی آموخت و حرفه خود قرار داد .

موزه ضرابخانه :

در ضلع شمالی میدان گنجعلی خان ، داخل بازار مسگری شمالی و روبروی حمام گنجعلی خان با گچبری زیبایی تزیین شده است . مدتی قبل نمایشگاهی از مجموعه ای از ظروف ، لباسهای محلی و جنگی و سلاحهای قدیمی ، ابزار کشاورزی و ماکت هایی از مساکن روستایی و شهری و توپولوژی منازل کرمان برپا شده بود . در گذشته در این ضرابخانه مسکوکات طلا و نقره دولتی را ضرب می کردند و در آن تعداد زیادی از سکه های ضرب شده پیدا شده است . نمای داخلی موزه به شکل هشت ضلعی و مشتمل بر یک طاق چهار ایوان و چهار غرفه در چهار گوشه موزه است . به گفته مسئولان سازمان میراث فرهنگی کشور طی برنامه پنج ساله قرار است که این موزه به موزه سکه تبدیل شود .

موزه زرتشتیان :

این موزه در محل آتشکده واقع شده که در جشن تیرگان سال 3743 یزدگردی (10/4/1384) به طور رسمی توسط رئیس سازمان میراث فرهنگی وقت افتتاح شد .

موزه جبلیه :

این گنبد هشت ضلعی است و مصالح به کار رفته در دیوارها سنگ لاشه با ملات گچ از بیرون و آهک از داخل است که در سال 1376 ه.ش ثبت اثار ملی شد . چندی پس از آن مرمت شده و در سال 1383 به موزه جبلیه ( کتیبه های تاریخی ) تبدیل گردید . این موزه در خیابان شهدا واقع است.

موزه شهید باهنر :

موزه شهید باهنر کرمان از آثار ماندگار و ارزشمند کنگره بزرگداشت شهید دکتر محمد جواد باهنر است که در بیستمین سالگرد شهادت آن شهید بنا شد و در تاریخ هفتم شهریور ماه 1380 افتتاح گردید .

 

معرفی جاذبه های طبیعی

دریاچه

چاله لوت :

واقع در شمال شرقی کوه های کرمان را می توان یکی از آبگیرهای منطقه به شمار آورد که از خشک ترین و کم آب ترین حوزه های آبریز ایران است . این دریاچه در حد فاصل استان های سیستان و بلوچستان و کرمان واقع شده و حوزه آبریز بخش غربی آن ، مناطقی از استان کرمان را مشتمل بر شهرستان بافت ،کهنوج و سبزه واران در برمی گیرد .

دریاچه جازموریان :

دریاچه و تالاب هامون جازموریان که میزان آب و وسعت آن متغیر است و جزو دریاچه های دائمی به شمار نمی رود . رودخانه هلیل رود از طرف غرب و رود بمپور از جانب شرق به این دریاچه می ریزند . این دریاچه در واقع یک حوضچه تبخیری است که محل تخلیه تمامی زهکش منطقه و رودهای هلیل و بمپور ( رود بمپور در حوزه آبریز شرق جازموریان است ) و دیگر انشعابات فرعی رودهای کوچک و فصلی موجود در حوزه است .

کوه هزار :

این کوه در 114 کیلومتری شمال غرب بم در دهستان راین واقع شده و 4465 متر ارتفاع دارد . روستاهای بزرگی چون میرشادی ، زر دود و زارچو در دامنه های شمالی و بابی نی ، زمان آباد ، نروک ، درزنیه، گارچیدان ، گاهو ، در گورو ، بهرسوز ، گیشیگان ، گرو ، در آسیاب در دامنه های شرقی و نمش ، باب کهنوج ، هنزا و زنک در دامنه های جنوبی و گندگاو ، درآلو و باب گنجی در دامنه های غربی آن واقعند که بدلیل ارتفاع زیاد دارای آب و هوای نسبتاً سردی است .

کوه شاه(لاله زار)

این کوه با ارتفاع قله ۴۴۰۲ متر است که در شهرستان بافت در استان کرمان واقع شده‌است. بیشتر شهرت این قله به دلیل محافظت قرق‌چیان شاهنشاهی از حیات وحش بی‌نظیر آن در گذشته بوده که تا میانهٔ دوره قاجار به عنوان قرق اختصاصی شاهنشاهی از آن محافظت می‌شده‌است؛ چندین سنگ نوشته نیز در خصوص حدود قرق و توصیف شکار در ارتفاعات تخت شاهزاده به یادگار مانده‌است؛ که آخرین آن مربوط به ناصرالدین شاه قاجار است که به دست قرقچی هنرمند لاله زاری با خطی خوش بر روی تخته سنگی کنده کاری شده‌است. از قله‌های شاخص کوه شاه می‌توان به قله کله ماری با ارتفاع ۴۱۸۰متر در شمال، قلهٔ ۴۴۰۲متری تخت عبدالبیگی در شرق و قلهٔ کله برفی به بلندای ۴۳۹۱متر در غرب، که با داشتن نیمرخی مخروطی و ارتفاع نسبی زیاد نسبت به دیگر بلندی‌های پیرامون تشبیه به شاهی ایستاده در میان کوه‌های کرمان شده‌است.

کوه پلوار :

کوهستان پلوار که همانند دیواری ناحیه جنوبی کویر لوت را از بخش های درونی کشور جدا می سازد ، به صورت رشته ای به طول 147 کیلومتر از سوی شمال غربی به طرف جنوب شرقی کشیده شده و پهنه ای به وسعت 1450 کیلومتر را زیر پوشش قرار داده است .مهم ترین کوه های این کوهستان از سوی شمال به جنوب به ترتیب عبارتند از : تیغه سیاه ، تل زرد ، تل شورد ، دینر ، میانکوه ، سیاه کوه گورک ، ده مانی روز ، خر خسرو و گودرچاه .

کوه جوپار :

این کوه در 43 کیلومتری جنوب شرقی کرمان با ارتفاع 4135 متر واقع شده است . مرتفع ترین قله آن به نام سه ساخ بزرگ به ارتفاع 4200 متر و قله بلوچی با 4000 متر در جنوب غربی ماهان قرار دارند .

کوه بی سوخته :

این کوه در 45 کیلومتری شمال غربی شهربابک در قسمت شمال روستای آبدار واقع شده و 2750 متر ارتفاع دارد .

کوه بید شیرین :

این کوه با ارتفاع 2973 متر در 58 کیلومتری شرق سیرجان واقع شده است و سرچشمه رودخانه حسین آباد سوج می باشد .

کوه بیدویه :

ارتفاع این کوه 3230 متر است و در 41 کیلومتری جنوب غرب شهداد واقع شده است .

کوه پورکان :

این کوهستان در شمال شرقی شهر بابک و غرب شهرستان رفسنجان واقع شده و از کوه هایی چون نجیب ، اسپزار ، محمد آباد ، توران ، کلاته ، تنه کوه ، زوج ، بی سوخته ، ده حاجی ، نر کوه ، کمر مدوار ، کمر سفید ، سنگ آواز که اغلب آنها بیش از 2500 متر ارتفاع دارند ، تشکیل یافته است . بلندترین قله آن ، کوه پورکان یا پاری کوه نام دارد که ارتفاع آن 3443 متر است و در 32 کیلومتری شمال شرقی شهر بابک قرار دارد .

کوه باغ بالا :

این کوه در 30 کیلومتری شمال شرق کرمان واقع شده و 3775 متر ارتفاع دارد . این کوه سرچشمه رودهایی چون چتررود است و جزو ارتفاعات پلوار محسوب می شود .

کوه قدمگاه :

این کوه در 38 کیلومتری جنوب غربی بم و در مجاورت دهستان آب گرم قرار دارد که موقعیت دقیق استقرار آن شرق روستای در رود می باشد .

کوه سرمشک :

این کوه با ارتفاع 4048 متر و در 105 کیلومتری شمال غربی جیرفت قرار دارد و دومین قله از کوه های هزار است که سرچشمه رودهای رودرو و هلیل رود می باشد . این کوه در شرق روستای سرمشک از توابع دهستان دهتازیان شهرستان سیرجان و شمال روستای سرمشک از شهرستان جیرفت واقع شده است . از ارتفاعات مهم این کوه قله “دندانه هنزا” است که در غرب روستای هنزا قرار دارد و حدود 3650 متر ارتفاع دارد .

چشمه حسین آباد در راین :

این چشمه در 33 کیلومتری شمال غربی راین- کرمان واقع شده است . این نوع آب ها در دستگاه گوارش باعث قلیایی شدن محیط معده و سپس تحریکات ترشحات آن می گردد و در سیستم کبدی و لوزالمعده به سبب تحریک لوزالمعده و بزاق اثر بهبود بخشی دارند .

چشمه قلعه عسکرا :

این چشمه در 11 کیلومتری روستای سلطان آباد در جنوب کرمان واقع شده است . این دسته آب ها بیشتر مصرف خارجی دارد و در رفع بیماری های لنفاتیسم ، راشیستیسم ، برخی از بیماری های پوستی ، رماتیسمی و نیز بیماری های زنانه مؤثر است.

چشمه آب معدنی قاسم آباد :

این چشمه به فاصله شش کیلومتری شرق رفسنجان در روستای قاسم آباد واقع شده است و در اصل قنات قدیمی است که آب آن از سال های گذشته مورد استفاده درمانی اهالی منطقه بوده است . خواص درمانی این نوع آب ها در درمان بیماری های رماتیسمی ، گوش و حلق و بینی می باشد . همچنین اثر نیرو بخش نیز دارد .

چشمه معدنی ته خاتون :

چشمه معدنی ته خاتون در شرق کرمان به فاصله 13 کیلومتری روستای جوشان واقع شده است . آب این چشمه دارای اثر آرام بخش برای دردهای مفصلی و عصبی است .

چشمه معدنی قرقره (باب ترش) :

این چشمه در فاصله 40 کیلومتری راین کرمان واقع شده است . این نوع آب در درمان خارجی بیماریهای لنفاتسم ، راشیتیسم و بیماری های پوستی ، رمانیسمی و همچنین بیماری های زنانه مصرف است .

چشمه آب معدنی ابارق :

این چشمه در جنوب شرقی کرمان در فاصله 11 کیلومتری شمال دهکده ابارق واقع شده است . آب چشمه برای دستگاه هاضمه بدن مفید است . مصرف این دسته آب ها در درمان بیماری های مفصلی نیز توصیه می شود . از آب چشمه برای استحمام استفاده می کند.

منطقه پاسیب :

منطقه پاسیب در نزدیکی چترود ( حد فاصل کرمان – زرند ) با کوه های زیبا و پوشش گیاهی متنوع است

لوت زنگی آباد :

لوت زنگی آباد واقع در جنوب شهرستان بم که تنها زیستگا ه نوعی آهو است به نام چینکارا که برای گردشگران خارجی به خصوص زیست شناسان و متخصصان بسیار جالب توجه خواهد بود .

منطقه حفاظت شده بیدوییه بردسیر :

منطقه حفاظت شده بیدوییه بردسیر شامل 1200 راس آهو و تپه ماهورهای بسیار زیبا است .

دشت های بلورد سیرجان :

زیستگاه تابستانی پرنده ای به نام هوبره است که تعداد آن در دنیا کاهش یافته اما خوشبختانه در استان کرمان به تعداد زیاد دیده می شود .

تالاب جازموریان :

تالاب جازموریان که در فصل زمستان زیستگاه مناسبی برای هزاران پرنده مهاجر از جمله فلامینکو ، انواع غاز ، اردک و مرغابی وحشی و به ویژه محل مناسبی برای زمستان گذرانی هوبره است.

سایر مناطق حفاظت شده :

پناهگاه حیات وحش مهرییه ، پناهگاه حیات وحش مهرییه که جنگل های منحصر به فرد کهور دارد ، منطقه شکار ممنوع شهر بابک (گودچاه) ، منطقه شکار ممنوع انجرک رابر ، منطقه شکار ممنوع کوه شیر بم ، منطقه شکار ممنوع کوه نو درهنگ ، جنگل های بنه و بادام چاه زار سیرجان ، مناطق دیدنی زرند و کوهبنان از دیگر مناطق حفاظت شده استان کرمان است .

غار آهکی طرنگ :

غار آهکی طرنگ به عنوان مهمترین و طولانی ترین غار استان کرمان که در نوع خود بی نظیر و دارای مناظر وجلوه های طبیعی بسیار زیبا و پدیده های شگفت انگیز است که خود از جاذبه های طبیعی گردشگری استان کرمان محسوب می گردد و می تواند به عنوان یک قطب گردشگری در جنوب غربی استان کرمان ایفای نقش نماید . این غار از جمله غارهای متعدد مناطق کوهستانی استان کرمان می باشد که در فاصله 230 کیلومتری جنوب غربی شهر کرمان واقع شده است .

غار میرزا :

غار میرزا در ارتفاع2342 متری از سطح دریا قرار دارد و از نقطه نظر فنی از درجه سختی بالایی برخوردار است . غار میرزا دارای هشت تالار اصلی و چهار تالار فرعی است که هرکدام ویژگیهای خاصی را دارند ودربخش میانی غار 90 متر فرود در فضای معلق، غار نورد را به دنیای اسرار آمیزی می رساند و وسعت غار مذکور در این قسمت به 150 متر مربع می رسد که این خصوصیت این غار را در بین غارهای کشور کم نظیر و در میان غارهای استان بی همتا کرده است.

پارک ملی خبر واقع در شهرستان بافت در استان کرمان بوده و یازدهمین منطقه‌ای است که در ایران عنوان پارک ملی را بخود اختصاص داده‌است. این پارک در سال ۱۳۵۰با عنوان منطقه حفاظت شده و در سال ۱۳۵۴ تحت عنوان پناهگاه حیات وحش خبر و روچون مورد حفاظت قرار گرفت، در نهایت در سال ۱۳۷۰ به عنوان منطقه گردشگری فرهنگی در سازمان فرهنگی یونسکو به ثبت رسید و در سال ۱۳۷۸ قسمت عمده این منطقه به پارک ملی ارتقاء یافت.

زمین‌شناسی

از نظر زمین‌شناسی پارک ملی خبر در بخش جنوبی زون سنندج – سیرجان قرار دارد. قدیمی‌ترین سنگ‌های رخنمون یافته مربوط به سنگ‌های دگرگونی متعلق به دورهٔ کامبرین است. بیشترین وسعت منطقه نیز به سنگه‌های دگرگونی اختصاص دارد که به صورت سه کمپلکس گل گهر، روتشون و خبر در منطقه مشاهده می‌شود. علاوه بر این سنگ‌های آتشفشانی و رسوبی نیز در منطقه دیده می‌شوند. قابل ذکر است که سنگ‌های دگرگونی حاوی شیلی و همچنین نهشته‌های فلیش گونه و ماسه سنگی پارک، بشدت فرسایش پذیرند. پارک ملی خبر از نظر چینه‌شناسی، منطقه‌ای متنوع است که سازندها و واحدهای سنگی آن در برگیرندهٔ سنگ‌های دوران کواترنری، هولوسن، پلیستوسن، الیگومیوسن، ژوراسیک – سرتاسیوز، کربونیفر، دوونین، کامبرین – اردویسین و مزوزوئیک است و مهمترین گسل‌های موجود در منطقه شامل گسل دهسرد و گسل خبر است.

اقلیم

دیدگاه کلان اقلیم، مهم‌ترین توده‌های هوایی مؤثر بر محدوده در فصل زمستان، توده‌های پرفشار شمالی، و به‌طور مشخص سیستم پرفشار سیبری، سیستم پر فشار آزر از سمت اقیانوس اطلس شمالی، سیستم کم فشار مدیترانه‌ای و سیستم کم فشار سودان است. در فصل تابستان نیز جریان‌های کم فشار تابستانهٔ هند (مونسون) و کم فشار حرارتی کویر مرکزی و لوت محدوده مورد نظر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بر اساس مطالعات انجام شده به روش آمبرژه، در محدوده مورد مطالعه، چهار اقلیم خشک سرد، خشک نیمه سرد، خشک معتدل و بیابانی گرم میانه دیده می‌شود که بیشترین وسعت به اقلیم خشک نیمه سرد اختصاص دارد. منشأ اصلی بارندگی در پارک که بیشتر زمستانه است، جریان‌های مدیترانه‌ای بوده و میانگین بارندگی سالانه ۲۵۳/۶۹ میلی‌متر است. میانگین سالانهٔ دمای روزانه بین ۱۳/۷ تا ۲۵/۳ درجه سانتیگراد متغیر است. متوسط تعداد روزهای یخبندان ۷۸ روز در سال و حداکثر میانگین سالانه رطوبت نسبی، ماهانه ۴۷ درصد است. جهت باد غالب از ماه آبان تا اردیبهشت، غربی و جنوب غربی و از خرداد تا مهر ماه شمالی و میانگین سرعت باد غالب ۵/۴ متر بر ثانیه در جهت شمال است.

پوشش گیاهی

از نظر رستنی‌ها ۵۲/۸ درصد از گونه‌های گیاهی پارک ملی خبر و پناهگاه حیات وحش رو چون متعلق به منطقهٔ رویشی ایران – تورانی، ۱۲٫۱ درصد آن تعلق به منطقهٔ رویشی صحرا – سندی و ۹٫۸ درصد. آن مشترک بین این ۲ منطقه است. بر اساس آخرین مطالعات انجام شده در حدود ۷۵۰ گونهٔ گیاهی متعلق به ۲۸۸ جنس و ۷۵ شناسایی شده‌است که از این مقدار ۱۲۰ گونه بومی این منطقه می‌باشد.بیشترین تعداد گونه‌های درختی و درختچهای به جنس Amygdalus، بیشترین تعداد گونه‌های علفی و بوتهای به جنس AStragalus و بیشترین گونه‌های بوته‌ای به خانواده Legorminosae اختصاص دارد. پارک ملی خبر در برگیرندهٔ بقایای اجتماعات گیاهی ارزنده‌ای چون بنه، بادام، کهکم و ارس است. همچنین گونه‌های با ارزشی چون انار شیطان، کنار، زیتون وحشی، استبرق و کهور در این محدوده دیده می‌شود. این پارک به دلیل کوهستانی بودن، تنوع اقلیمی و توپوگرافی از توان گونه زایی بالایی برخوردار است. حضور ۸۰ گونهٔ بومی نشان از ارزش حفاظتی بالای منطقه دارد. بر اساس طبقه‌بندی توپوبیوکلیماتیک، ۴ رویشگاه در محدودهٔ مورد مطالعه قابل تفکیک است. این رویشگاه‌ها شامل رویشگاه دشت سردسیری، کوهستان سردسیری، بخش معتدله، دشت گرمسیری و کوهستان نیمه گرمسیری است. در بررسی تیپولوژی منطقه، ۲۷ تیپ گیاهی شناسایی شده‌است که ۱۶ تیپ آن درختی و درختچه‌ای است. عناصر اصلی رویشهای جنگلی منطقه مورد مطالعه را گونه‌های کیکم، بنه، ارچن، بادام کوهی، تنگرس، اُرس، هوم، کُنار، قوسک، رزوک، ترویت، شن، سیاچوب و رزوک خوراکی تشکیل می‌دهد که چهارگونهٔ اول در مجموع ۶۰ درصد فراوانی عناصر رویش‌های جنگلی را به خود اختصاص داده‌اند. درخت بنه به دلیل فراوانی و نقش آن در ساخت تیپ‌های اصلی و سطح تاج پوشش مهم‌ترین عنصر سازنده رویش‌های جنگلی در محدودهٔ پارک به‌شمار می‌آید.در سال‌های اخیر به دلیل شیوع آفت نیمه انگلی لورانتوس در پایه‌های بادام کوهی، کیکم، ارچن و تنگس خسارات شدیدی به پوشش گیاهی این پارک وارد آمده‌است به‌طوری‌که تخمین زده می‌شود بیش از دو سوم از پایه‌های یاد شده آلوده به این آفت و در معرض خشکیدن هستند.

حیات وحش

پارک ملی خبر به دلیل برخورداری از گسترهٔ دشت در جوار کوهستان و طیفی از گیاهان انبوه و متراکم تا باز و تنکا، زیستگاه‌های متنوع و گوناگونی را برای وحوش فراهم آورده‌است. ضعف مدیریت منطقه به دلیل کمبود امکانات کنترل و نظارت به همراه شدت تعارضات موجود در منطقه، مانند شکار بی‌رویه،تغییر کاربری و چرای دام، افت کیفیت زیستگاه‌های حیات وحش را سبب شده‌است. با وجود این ارزیابی کیفیت زیستگاه‌های پارک که با توجه به عوامل درون زیستگاهی و برون زیستگاهی انجام شده‌است، نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از پارک دارای زیستگاه‌های خیلی خوب و خوب بوده و از تنوع گونه‌ای بالایی برخوردار است. براساس این مطالعه زیستگاه‌های کوهستان خبر، کفهٔ دق علیجان و زنجیر آویز از نظر کیفیت جزء بهترین زیستگاه‌های پارک به‌شمار می‌آیند. در حال حاضر پارک ملی خبر دارای ۳۴ گونهٔ پستاندار متعلق به ۱۴ خانواده و ۶ راسته، ۷ گونهٔ پرندهٔ مهاجر، ۸۵ گونهٔ پرندهٔ بومی و ۳۱ گونهٔ خزنده است که نشان از غنای گونه‌ای منطقه دارد. پارک ملی خبر و پناهگاه حیات وحش روچون ضمن برخورداری از تنوع گونه‌ای بالا، گونه‌های حمایت شده و با ارزشی چون پلنگ، جبیر، کاراکال، روباه شنی، هوبره، عقاب طلایی و… را در خود حفظ می‌کند.مهمترین گونه‌های بارز منطقه را قوچ و میش، کل و بز، جبیر و پلنگ تشکیل می‌دهد. همچنین یکی از معدود مناطق ایران است که رودک عسل‌خوار در آن زندگی می‌کند که یکی از حیوانات کمیاب در ایران و جهان می‌باشد.از دیگر جانوران این زیستگاه می‌توان به پستاندارانی همچون کل و بز، قوچ و میش، شغال، کفتار، گراز، گرگ، آهو، خرگوش و … اشاره اشاره نمود. همچنین انواع پرندگان شکاری از جمله عقاب دو برادر، عقاب مارخور، دلیجه کوچک، شاهین، پیغو و قرقی در این زیستگاه مشاهده شده‌اند. پرنده جیرفتی که از جمله پرندگان کمیاب محسوب می‌شود در این پناهگاه زندگی می‌کند.شایان ذکر است که این محدوده زیستگاه گونه‌های با ارزشی چون خرس سیاه، گورخر ایرانی و دال بوده‌است که هر سه گونه در این منطقه منقرض شده‌اند. حدود ۸ راس گورخر از سایر زیستگاه‌ها به سایت تکثیر و پرورش گورخر ایرانی در پارک ملی خبر منتقل شده‌است تا در صورت ازدیاد و امکان، این گونه مجدداً به منطقه معرفی و رهاسازی شود.بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۱ به روش مشاهده مستقیم؛ تعداد ۱۹۳۴ راس کل و بز، ۱۶۸۶ راس قوچ و میش و ۴۸۴ راس جبیر و حیواناتی نظیر گربه جنگلی، گرگ، کفتار، خوک وحشی و پلنگ نیز مشاهده گردید.

یخچال حاج آقا علی :

یخچال حاج آقاعلی در روستای عباس آبادحاجی در شش کیلومتری شمال رفسنجان واقع شده است . بنا در دوره قاجار ساخته شده است و مصالح ساختمانی بکار برده شده در آن شامل خشت ، اندود کاهگل ، آجر و قلوه سنگ (در چاله یخ) می باشد .

یخچال کبوتر خان :

یخچال کبوتر خان رفسنجان در روستای کبوترخان در 23 کیلومتری شرق رفسنجان واقع شده است . ساختمان آن مربوط به دوره ساسانی است و مصالح به کار رفته در آن خشت و اندودکاه گل می باشد . این یخچال در حال حاضر دچار فرسایش شدید گشته و رو به ویرانی می رود.

یخچال لنگر ماهان :

خچال لنگرماهان در خارج روستای لنگر در پنج کیلومتری شمال شرقی ماهان قرار دارد . بنای آن مربوط به دوره قاجار است . برای ساخت این یخچال از خشت با اندود کاه گل و همچنین قلوه سنگ (در پی)استفاده شده است . این بنا به علت بارش برف و باران آسیب دیده است و در حال حاضر متروک می باشد .

یخچال مؤیدی :

یخچال مؤیدی کرمان در خیابان ابوحامد شهر کرمان قرار دارد . قدمت آن احتمالاً به دوره صفوی می رسد و مصالح استفاده شده در ساخت آن شامل خشت خام و ملات گل و اندود کاه گل می باشد . در حال حاضر این بنا از طرف سازمان میراث فرهنگی مورد مرمت قرار گرفته است .

یخدان مویدی ( خارج از کرمان ) :

این اثر تاریخی که در گذشته خارج از شهر کرمان قرار داشت ، اکنون به علت توسعه و گسترش شهر در جوار خیابان ابوحامد واقع است . عناصر تشکیل‌دهنده یخدان شامل مخزن ، حصار ، استخر و چاله‌یخدان است . پلان مخزن دایره شکل است که گنبدی از نوع بستو بر روی آن احداث شده است . حصار آن نسبتاً بلند و ‪ ۱۲متر ارتفاع دارد . مصالح بنا خشت خام و ملات گل است . کاربری یخدان در گذشته نگهداری یخ برای ایام تابستان مردم بوده است . این بنا در اواخر دوره صفوی بنا شده و نام مویدی از آن نظر است که قنات مشهور به مویدی آب آن را تامین می‌کرده است

یخچال محمود آب :

یخچال محمود آباد سیرجان در ابتدای روستای محمود آباد سید در20 کیلومتری سیرجان قرار دارد . قدمت آن احتمالاً به اوایل دوره قاجار می رسد و مصالح به کار رفته در آن خشت خام و اندود کاهگل می باشد . در حال حاضر گنبد بنا دچار فرسایش شدیدی شده است و کاربردی ندارد .

یخچالهای حاج رشید :

یخچالهای حاج رشید سیرجان (دو یخچال) در نزدیکی بلوار شیخ فضل الله نوری شهر سیرجان واقع شده اند . تاریخ ساخت آنها سال 1271 هجری قمری است و مصالح به کار رفته در ساختمان آنها شامل لاشه سنگ ، قلوه سنگ و خشت می باشد . این دو یخچال و دیوار آنها توسط سازمان میراث فرهنگی مرمت شده و فعلاً کاربردی ندارد .

روستای سیرچ :

شهرستان کرمان ، بخش شهداد ، دارای طبیعت زیبای کوهستانی و آب و هوای مناسب.

روستای کوهپایه :

شهرستان کرمان ، بخش مرکزی ، دارای طبیعت زیبای کوهستانی و آب و هوای مناسب.

روستای بید خوان :

شهرستان بردسیر ، بخش مرکزی ، منطقه خوش آب و هوای کوهستانی با درختان کهنسال.

روستای دلفارد :

شهرستان جیرفت ، بخش مرکزی ، دارای دره خوش آب و هوا.

روستای خبر :

شهرستان بافت ، بخش مرکزی ، دارای طبیعت زیبای کوهستانی و منطقه حفاظت شده حیات وحش و زیارتگاه شاه ولایت.

روستای طرز :

شهرستان راور ، بخش مرکزی ، دارای آب و هوای مناسب در حاشیه کویر و سروهای بسیار قدیمی.

روستای هنزا :

شهرستان بافت ، بخش رابر ، دارای دره کوهستانی و درختان کهنسال گردو.

روستای لاله زار :

شهرستان بردسیر ، بخش مرکزی ، دارای منطقه گردشگری خوش آب و هوا.

روستای دوساری :

این روستای زیبا در فاصله پنج کیلومتری ضلع شرقی جاده جیرفت به کهنوج واقع شده است .

روستای بروات :

بروات یکی از آبادی های حومه شهرستان بم است که در پنج کیلومتری آن قرار دارد و مرکز بخش مرکزی شهرستان مذکور است . بهترین خرما (مضافتی) و مرکبات شهرستان بم در این روستا تولید می شود .

روستای باغ دشت :

این روستا در جنوب غربی شهرستان بم در مجاورت جاده کمربندی کرمان به زاهدان واقع شده و با قنات های متعدد و سرسبزی درختان مسیر نهرهایش به تفریحگاه و استراحتگاه عمومی مردم و مسافرین تبدیل شده است

روستای شهداد :

شهداد یکی از بخش های شهرستان کرمان است و در پست ترین نقطه کویر که حداکثر 300 متر از سطح دریا ارتفاع دارد ، قرار گرفته است و قنات های متعدد دارد . از محصولات این روستا خرما ، مرکبات و حنا است و مرکبات آن از جهت شیرینی و لطافت کم نظیر است . خرابه های شهر قدیمی شهداد که به 4000 سال قبل از میلاد تعلق دارد ، در دشت لوت شهداد در جوار شهر جدید کشف شده است .

روستای سه کنج :

سه کنج یکی از آبادی های بزرگ و مرکز دهستان سه کنج است که در شرق ماهان و شمال جاده بم- کرمان (شش کیلومتری راه فرعی بعد از پلیس راه) قرار دارد . سه کنج تا شهر کرمان 50 و تا ماهان 15کیلومتر فاصله دارد . این نقطه از معروف ترین گردشگاه های کرمان است . مزار شیخ علی بابا از مریدان معروف شاه نعمت الله ولی نیز در سه کنج است .

روستای میمند :

میمند مرکز دهستان میمند از شهرستان شهربابک و یکی از روستاهای شگفت انگیز ایران می باشد . مسجد میمند از دیدنی های این روستاست. خانه های قدیمی این روستا مانند مناره هایی در دل کوه کنده شده اند.

روستای پاریز :

پاریز از توابع شهرستان سیرجان است که در فاصله 64 کیلومتری شمال سیرجان قرار دارد ، از معدود روستاهای بزرگ فعلی این شهرستان است .

باغ شاهزاده ماهان ( ماهان –1298 ه.ق) :

باغ شاهزاده یکی از عالی ترین و زیباترین باغ های سنتی ایران محسوب می شود . این باغ در نیم فرسنگی ماهان در دامنه کوههای تیگران جلوه گری می کند و از یادگارهای عبدالحمید میرزا فرمانفرما – حاکم کرمان در اواخر دوره قاجار (1297ه.ق.) است . گویند که چون خبر مرگ ناگهانی حاکم را به ماهان بردند بنایی که مشغول تکمیل سرد ساختمان بود تغار گچی را که بدست داشت محکم به دیوار کوبید و کار را رها کرده و فرار نمود . آنطور که جای خالی کاشی ها همچنان بر سر در ورودی خودنمائی می کند . این باغ دارای سردر ورودی ، حمام ، شبکه آبرسانی و حوض می باشد.

 

 

باغ موزه هرندی :

مجموعه باغ موزه هرندی و بنای موجود در آن مربوط به اواخر دوره قاجار است. این مجموعه توسط مرحوم “عدل السلطان” بنا گردید و در سال 1313 شمسی به مرحوم “ابوالقاسم هرندی” فروخته شد . یکی از نکات موردتوجه تاریخی ،‌ توقف “رضاخان” در مسیر آخرین سفر تبعیدیش در این منزل می باشد .

باغ فتح آباد :

این باغ که در روستایی در 25 کیلومتری شهر کرمان قرار دارد و الگوی احداث باغ شاهزاده ماهان بوده است از آثار عصر قاجاریه و از یادگارهای فضل علیخان بیگلر بیگی است و به همین دلیل آن را باغ بیگلر بیگی می گویند . عبور آب فتح آباد از میان این باغ به آن صفا و طراوت خاصی می بخشیده است . این باغ توسط سازمان میراث فرهنگی در دست مرمت قرار دارد .

باغ بیرم آباد :

بیرم سرکرده طایفه قاسملو پس از مهاجرت به کرمان به نیابت از محمد خان کارهای حکومت را اداره می کرد . وی دستور داد که باغ بیرم آباد در جنوب شرقی گواشیر بنا شود . در جای دیگر آمده است که گنجعلی خان در کنار کرمان باغ بزرگی معروف به بیرم آباد دارد و اگر ترکیب ترکی نداشته باشد شاید از آبادیهای قدیم و مرکب از کلمه بی ( بغ ) و رام ( رامش ) بوده باشد . ساختمان زیبای در وسط آن با سبک صفوی ساخته شده و کاشیکاری و کتیبه های آن کمابیش باقی است .

باغ بیمند سیرجان :

در باغ بیمید سیرجان امامزاده ای به نام امامزاده احمد وجود دارد و در کنار آن درخت سرو تناوری است که طول محیط تنه آن بالغ بر 5/6 متر است . تصور می رود که قریب هزار سال از عمرش می گذرد و شاید کمتر سروی در کشور ما به این عظمت وجود داشته باشد .

باغ سنگی بلورد سیرجان :

این باغ از شاهکارهای تاریخ است . در نزدیکی دهستان بلورد واقع در روستای میاندوآب و در فاصله 45 کیلومتری جنوب شرقی سیرجان و به دست فردی ناشنوا به نام “درویش خان گنگ اسفندیار پور” که به کشاورزی اشتغال داشته حدود 30 سال پیش ساخته شده است . این در حقیقت یادگار گلستانی است که وی روزگاری از دست داده و به خیال خودش بوستانی از سنگ و چوب را به این منظور ساخته است . با این اندیشه که دیگر ظالم، باغ سنگی او را نمی گیرد و با چنین امیدی عمر خود را گذرانده است .

باغ ناصریه :

باغ ناصریه را محمد حسن خان سردار بنا کرد و عمارت آن به دستور ناصرالدوله فرمانفرما ساخته شد .

آداب و رسوم

پوشاک

پوشاک محلی زنانه

 

» سرپوشها

چارقد:

پارچه ایست چهارگوش که آن را به صورت سه گوش تا کردهو بوسیله سنجاق قفلی زیر گلو محکم می شود. افراد غنی به سنجاق قفلی گویهایطلایی یا سنجاق طلا آویزان می کردند.

پیچه:

پیچه نقاب مانند بوده و از یال و دم اسب تهیهمی شده است. پیچه را بوسیلهٔ روبانی که در بالای آن وصل می شده روی پیشانیقرار می دادند و بند آن را پشت سر گره می زدند ، آنگاه چادر مشکی را رویآن می انداختند.

چادر دلاغ :

همان چاقچور یا چاقشور است. جورابیاست از نوک انگشت پا تا کمر که پاچه آن تنگ و بالای آن گشاد و شلوار ماننداست که زنها به پا می کردند. چادردلاغ به صورت چادر عربی اما بدون آستینبوده و شلوار مشکی زیر آن می پوشیدند.

» تن پوشهای زنانه

شلیت :

دامن کوتاه و پرچینی بوده که روی شلوار به تن میکردند و کمر آن مانند شلوار دارای لیفه بوده که با نخی به کمر محکم می شدهاست.

پیرن:

پیراهن چین دار یقه گرد و دارای آستین لوله ای یا پفی بوده است.

پیراهن شش ترک:

قسمت کمر این پیراهن تنگ دوخته می شد و پائین تنه دو برابر گشاد بوده است. آستین ها بلند و سرشانه چین میخورده است.

یل:

نوعی تن پوش (کت) که زنان و دختران در فصل سرما تن می کردند. قد آن تا روی باسن بوده است.

پیراهن چین پیله ای:

از جنس کتان دارای یقه گرد و آستینهای بلندبوده است. دارای مچ پیچ بوده پایین تنه را مانند دامن چین پیله ای میدادند.

» پای پوشها

ساغری ، قندره ، کفشهای گیوه ای ، گالش

 

پوشاک محلی مردانه

 

» سرپوشها

کلاه گرد نمدی ، کلاه دوره ای (شاپو ، کلاه پهلوی ، عمامه ، کلاه بافتنی (کاموایی) )

» تن پوشها

پیراهن ، قبا ، سرداری ، جلیقه ، شال کمر

پیراهن:

نسبتاً بلند یا بالای زانو که از دوطرف پهلو به اندازهٔ cm ۱۵-۱۰چاک می خورد. یقهٔ آن گرد و ساده که از سرشانه یا جلو دکمه می خورد. آستینها گشاد و بلند و در قسمت مچ یک چاک کوچک داشته که روی شلوار میافتاده است. هنگام کار آن را در شلوار می نمودند. اشراف و اعیان جامعه درقسمتهای یقه ، سرآستینها و انتهای پیراهن را با نخهای رنگی روشن نقده دوزیمی کردند و با نوارهای تزئینی آن را پراقدوزی می نمودند.

قبا:

کتی بلند و بدون یقه بود بطوریکه وقتی آن را به تن می کردندیقهٔ آن به شکل هفت یا مایل درمی آمده است. جلو آن باز که بوسیلهٔ چنددکمه و بندیک دوطرف قبا به همدیگر وصل می شد یا کلاً دکمه نداشته که درپهلو به همدیگر پیوند می خوردند.

» پاپوشه

پاپوشهای مردانه:

گیوه ، ساغری ، ارسی ، زنگال ، قندر ، شاپسند

پاپیچ یا مچ پیچ:

این پاپوش تا حدود ۵۰ سال پیش در کرمان رایج بودهو به غیر از نظامیان که همیشه استفاده می کردند ، عامه مردم در زمستانهایا در هنگام کشاورزی یا شکار از آن استفاده کی نمودند. مچ پیچها اصولاً ازپارچه های پشمی و ابریشمی به عرض cm ۱۵-۱۰و به طول تقریبی m ۵-۴از مچ پاتا زیر خم زانوها پیچیده می شده است. در سیرجان به پاتو و در بینزرتشتیان به پاتابه معروف بوده است.

 

پوشاک نوزادان

 

» سرپوشها

دور گوشو :

پارچه ای است سه یا چهار گوش که روی کایتو برسر نوزاد می پوشیدند. دورگوشو را به صورت سه گوش درآورده و پشت گردن گرهمی زدند.

چارقدو:

روسری های چهار گوش کوچک بودند.

کلاه چینو:

کلاهی که دورتادور آن با پارچهٔ دیگری چین می خورده و بوسیلهٔ دو بند زیر گلو بسته می شده.

لچک :

روسری های سه گوش را می گویند.

شمیلوی کلاه دار:

نوعی شنل کلاه دار از جنس مخمل یاپارچه های پشمی تهیه می شده است. در صورت تمایل بوسیلهٔ دو بند زیر گلومحکم می شود. قد آن از نوک سر تا نوک پا بوده است. جلو پیشانی کلاه را بهصورت چین دار درمی آوردند. نوع دیگر بدون کلاه بوده است.

انواع غذاها :

استان کرمان همانند سایر استان های ایران ؛ از انواع غذاهای سنتی و خوش طعم برخوردار است که برخی از آن‌ها در مناسبت‌های ویژه و تعداد بسیاری نیز به شکل عادی در طی سال تهیه می‌شود . حلیم بادنجان معروف ترین و مهم ترین غذای استان کرمان است . انواع آش چون : آش آماج ، آش شلغم ، آش شولی ، آش جو (به طریقه کرمانی) ، آش مخلوط ، آش کدو ، توکی ، گندم شیری ، کاکل کنف شادانه ، خوراک لب لبو ، قاتق تخمه ، قاتق ، زیر جوش ، کشک گردو ، کشک یونجه ، سردوش ، اشکنه ، کشک کدو ، ماست ، کشک سیب ، کورماست ، آب بنه یا سیراب بنه ، کله جوش ، آب گرمو ، بزقورمه ، کشک و بادنجان ، حلیم بادنجان ، نان پز ، کاچی ، کماچ سحن ، قاتق شیر ، نان چرب و شیرین و چنگ مال از جمله غذاهای محلی استان کرمان است.

انواع شیرینی ها :

انواع شیرینی های سنتی کرمان شامل کلمپه ، کماچ سهن ، خرمابریز ، شیرینی خانگی پر ریز و نان چرخی ، حاج بادام و پسته و نارگیل ، سوهان زرندی ، پفک ، قطاب ، رنگینک و برشتوک است

جشن سده :

سده جشن ملوک نامداراست – از فریدون و از جمی ادگار است مراسم این جشن که از سنت های خاص کرمان است واقلیت زرتشتی آن را برپامی کنند به این منوال است: دقیقا50 روزبه عید نوروز مانده در محل با غجه بوداغاباد.زرتشتیان مقیم کرمان با دعوت رسمی ازرجال وشخصیت ها درمحل مذکور ضمن پذیرایی ازمدعوین در اوایل غروب آفتاب چند تن از موبدان زرتشتی در حالی که لباس سفید پوشیده اند و کلاه سفید بر سر دارند و لاله های روشن در دست ، پنجه در پنجه هم می گذارند و با خواندن او اورادی مخصوص بر گرد توره عظیم بوته های جمع می شوند که به اصطلاح محلی (درمون) می گویند . چرخ می زنند و پس ازچند مرته دور زدن بر گرد بوته ها یکی از آنها با لاله هایش در مسیر وزش باد بوته هارا آتش می زند . رفته رفته آتش انبوهی تولید می شود و موبدان را دور می کند . تمامی این مراسم با آهنگ های شاد همراه است و عده ای نیز عقیده دارند که پس از برپایی جشن سده زمین گرم می شود و هوا سرد .

مراسم شب نهم محرم :

مشهور به شب چهل منبراست مردم باشمع و شیرینی راه می افتند ودرمساجد و نکایا شمع روشن میکنند وتا 40شمع هم روشن می کنندوکنارانها شیربنی( نقل)می ریزند و به تبع حاجتی که دارند نیت می کنند و نیزدر همین شب در تنور خانه چراغی روشن می گذارند و تا صبح روزبعد به ان دست نمیزنند.

تنوع گویش و لهجه در کرمان زیاد به چشم می خورد و نا گفته نماند که کرمانی ها ، اصولا بیش از سایر مناطق فارسی صحیح را (که همان فارسی دری باشد) تکلم می کنند . در این جا به چند نمونه از اصطلاحات زبانی از جملهمثل های رایج در کرمان همراه با ترجمه آن اشاره می شود .

  • شله زرد ’ که معمولا در ایام سوگواری طبخ می شود در کرمان به آن ’ابراهیمخانی ’ نیزگفته می شود .
  • مفهوم (فتنه) سرو صدا یا حرفهای بی ربط اوسونگلسون
  • اَنگُل چَنگُل- چیزی را دستکاریکردن
  • اَنجوجه ( تخمه آ‏فتاب گرددان )
  • آرا- بزک یا آرایش کردن زنان
  • آبپاش- آبسه دندان
  • اِس پِس – یونجه
  • اوتا – نخ قرقره
  • اَق – اظهارتنفر

مشاهیر

مشاهیر

صنایع دستی

معرفی صنایع دستی

مسگری :
مسگری که یکی از شعبات فلزکاری است بنابرحدس باستان شناسان در حدود سه تا پنج هزار سال سابقه دارد . در واقع می توان گفت که اولین اشیای فلزی ساخته شده به دست بشر مصنوعات مسی چکش کاری شده و کوچکی بوده که به نیمه اول هزاره چهارم پیش از تاریخ تعلق دارد . در آخرین قرون دوران نوسنگی ، انسانی که موفق به تهیه ابزار مورد نیاز خود از سنگ شده بود ، حسب اتفاق به عنصری برخورد که نه تنها هنگام ضربه خوردن نمی شکست بلکه قابلیت ذوب ، چکش خواری و تغییر فرم را نیز داشت .

قالیبافی :
کرمان از مراکز مهم قالیبافی ایران به شمار می آید . این شهر در آغاز قرن بیستم میلادی یکی از معروفترین مراکز قالیبافی جهان به شمار می آمده است ، چنان که در آستانه جنگ جهانی اول تعداد دارهای قالی در این استان به بیش از پنج هزار می رسید . طرح و رنگ در قالی کرمان اهمیت بسیار دارد ، طرحهای معروف قالی کرمان عبارت است از : شاه عباسی ، افشان ، ترنجی ، خوشه ، برگ فرنگی ، درختی ، شکارگاه و قاب قرآنی .

شال بافی :
شال بافی یکی از رشته های قدیمی و اصیل صنایع دستی در “هوتک” کرمان است . معمولاً خانگی است و کارگاه در خانه قرار دارد .

عریض دوزی :
عریض پارچه دستباف پشمی و نسبتاً ضخیم است که برروی آن زنان پته دوز ، پته دوزی انجام می دهند . در گذشته از عریض استفاده های دیگری نظیر کت و پالتو می شد ولی امروزه مصرف عریض بسیار کم شده و حتی در پته دوزی نیز محدود شده است .

حصیر بافی :
روش کار بدین ترتیب است که پس از جدا کردن شاخه های درخت مورد نظر و خشک کردن آنها به وسیله اصل اولیه بافت یعنی درگیر شدن تار و پود.

گلیم بافی :
تولید گلیم در جوامع عشایری و روستایی تقریباً حالت حرفه ای غیر دایم و فصلی دارد و بافندگان آنکه اکثر زنان و دختران خانه دار هستند . تولید گلیم لااقل 7000 سال دارد .

ترمه بافی :
از دیگر صنایع دستی رایج در استان کرمان ، باید از ترمه بافی ذکر نام کرد که البته تولید آن حد ناچیزی بوده و تنها به چند صنعتگر هنرمند محدود می شود .

قلم‌زنی :
قلم‌زنی نیز هنری است که در آن توسط نوک ظریف قلم فولاد و ضربات ماهرانه چکش‌های سبک بر روی سطح فلز نقش‌آفرینی می‌شود . به گفته اساتید این رشته هنر قلم‌زنی در ابتدا مخصوص کرمان بود و به صورت خطوط ساده و یا خطوط موج دار دور ظرف گرد مانند بشقاب و کاسه به کار می‌رفت اما این هنر بعد از وارد شدن به اصفهان که طرحهای متنوع را رونق بخشیدند ، به اوج خود رسید.

معرق چوب :
“معرق چوب” معرق در لغت به هر چیز رگه‌دار گفته می‌شود . این هنر ابتدا برای تزیین سطح میز ، بوفه ، درها و تکیه‌گاه صندلی به کار می‌رفت اما امروزه در تابلوها و موارد بسیار دیگری کاربرد زینتی دارد .

چاقوسازی :
“چاقوسازی” هنر چاقوسازی به طریقه نسل به نسل از پدران به فرزندان به میراث مانده و همچنان در این شهر و با همان کیفیت گذشته رونق دارد . چاقو انواع مختلفی دارد از جمله شکاری ، قلمه‌زنی ، تزیینی و دسته شاخی که نامگذاری این چاقوها بر اساس تیغه و نوع استفاده آنها می‌باشد .

هنرمندان مطرح استان :

آقای علی یگانه (روکارگیر فرش) ، محمد فریزنی (مس چکشی کرمان) ، خانم عصمت زبردست ( گلیم باف ) ، خانم زهرا خضری ( قالیباف ) ، خانم زهرا جعفر آقائی ( گلیم باف ) ، خانم مطهره صافی زاده ( پته دوز ) ، خانم منیژه محسنی ( گلیم باف ) و خانم سکینه محمدی ( قالیباف ) .

خدمات گردشگری

مراکز اقامتی استان کرمان

        مراکز اقامتی استان کرمان-خرداد 1397      
ردیف نوع واحد نام واحد درجه (ستاره) تلفن تماس استان شهر نشانی واحد اقامتی
1 هتل جهانگردی کرمان 3 03432445203 – 03432444087 کرمان کرمان بلوار جمهوری / نبش چهار راه شفا
2 هتل پارس 5 03432119301 – 03432119350 کرمان کرمان کرمان / بلوارجمهوری اسلامی چهار راه فرهنگیان
3 هتل ناز 2 03432450498 – 03432446786 کرمان کرمان بلوار شهید صدوقی / چهاراه فیروزه
4 هتل امین 3 03432229464 – 03432250666 کرمان کرمان خیابان شهید چمران
5 هتل صحرا 1 03432223198 -03432221653-03432235737 کرمان کرمان خیابان ناظر زاده کرمانی
6 هتل هزار 2 03432260040- 03432266439 کرمان کرمان پارک نشاط کوچه 5
7 هتل گواشیر 3 03432512718-03432510734-03432511718 کرمان کرمان بزرگراه امام خمینی / نرسیده به پل ابوذر
8 هتل اخوان 2 03432443179-03432449113 کرمان کرمان  بلوار شهید صدوقی / چهاراه فیروزه
9 هتل آپارتمان شبهای راین 2 09131404472 کرمان راین راین – نرسیده به پارک ارگ راین
10 هتل ایرانگردی کرمان 2 03432820012 کرمان کرمان بلوار جمهوری بعد از سه راه هوانیروز
11 هتل  الماس 2 09131917856 کرمان رفسنجان رفسنجان- میدان علی ابن ابیطالب
12 هتل  جهانگردی رفسنجان 2 03434282050 کرمان رفسنجان رفسنجان- خیابان امام
13 هتل آپارتمان ملائکه 2 03434385480 کرمان انار انار- میدان امام حسین 
14 هتل  دقیانوس 2 09136148046 کرمان  جیرفت جیرفت – خیابانش شهید مفتح
15 هتل  ناجی 3 09131480159 کرمان جیرفت جیرفت بلوار ورودی شهر
16 هتل هلیل 2 09132952545 کرمان جیرفت جیرفت سه راه دشدری
17 هتل پارسیان 4 034442100950 کرمان بم بم- بلوار جانبازان
18 هتل هتل ارگ جدید 4 034423004714 کرمان بم بم- جاده بم،زاهدا ن-کیلومتر 10
19 هتل  جهانگردی بم 2 03444311360-03444313005 کرمان بم بم- میدان 17 شهریور
20 هتل  کوروش 3 03444344553 کرمان بم بم روبروی ترمینال
21 هتل فدک 2 03442205525 کرمان  سیرجان سیرجان- خیابان ابن سینا
22 هتل سروش 2 03442307378 – 03442336388 کرمان سیرجان سیرجان- بلوار سید جمال الدین
23 هتل  کهکشان 2  034423004714 کرمان سیرجان سیرجان- بلوار سید جمال الدین
24 هتل عطر سیب 2 03442233103 کرمان سیرجان سیرجان-خ- ابن سینا روبروی هتل فدک
25 هتل جهانگردی سیرجان 2 034342205175-034342207878 کرمان سیرجان سیرجان- جنب پارک هادی
26 هتل کپری 4 03443392093 کرمان قلعه گنج قلعه گنج_منطقه محمد آباد شمویی
27 هتل جهانگردی ماهان 2 09132700034 کرمان ماهان ماهان- خیابان امام خمینی
28 هتل کرمان 2 03432512999-03432512285 کرمان کرمان بلوار قدس جنب دفتر پستی شهید قندی
29 هتل میراثی حاج آقا علی 4 03432238936 کرمان رفسنجان رفسنجان – خانه حاج آقاعلی 
30 هتل آپارتمان پاییز 2 09132475132 کرمان بافت بافت – بلوار امام خمینی روبروی بانک ملت مرکزی
31 مهمانپذیر امید  3 03432447488-09139196127 کرمان کرمان  خیابان استقلال شماره 2
32 مهمانپذیر سعدی-آبشار طلایی 2 09191498567 کرمان کرمان  بلوار شهید صدوقی کوچه دخانیات
33 مهمانپذیر ایران 1 034-32223984 کرمان کرمان خیابان قدس 
34 مهمانپذیر ابوذر 2 03432226244 کرمان کرمان خیابان مطهری روبه روی بیمارستان راضیه فیروز
35 مهمانپذیر ولیعصر 1 0343-2224912 کرمان کرمان خیابان طالقانی
36 مهمانپذیر مهدی 1 09139877236 کرمان کرمان  خیابان باهنر(ناصریه)
37 مهمانپذیر میلاد 2 03432450617 کرمان کرمان بلوار صدوقی  جنب هتل اخوان
38 مهمانپذیر رضا 2 03432264012 کرمان کرمان خیابان قدس سه راه معلم
39 مهمانپذیر رضوان  2 03426224217 کرمان ماهان ماهان جنب پارک شهدا
40 مهمانپذیر حافظ  1 03432220413 کرمان کرمان خیابان طالقانی
41 مهمانپذیر ناز 2 03453216059 کرمان سیرجان خیابان سید جمال الدین اسدآبادی
42 مهمانپذیر ملت 1 03442261862 کرمان سیرجان خیابان قدس
43 مهمانپذیر پارس 1 03442256137 کرمان سیرجان  خیابان ایت ا..مطهری
44 مهمانپذیر کسری 1 03442255172 کرمان سیرجان خیابان امام خمینی
45 مهمانپذیر خلیلی 2 03442257267 کرمان سیرجان  خیابان امام خمینی
46 مهمانپذیر سعادت 2 03433522580 کرمان زرند خیابان فلسطین
47 مهمانپذیر ارگ راین  2 09133971087 کرمان راین راین  نرسیده به پمپ بنزین
48 مهمانپذیر هاوش 2 03434122361 کرمان شهربابک نبش میدان ولی عصر
49 مهمانپذیر صدف 2 09131482272 کرمان کهنوج  خیابان امام خمینی
50 مهمانپذیر سجاد  3 03433522580 کرمان بردسیر  خیابان امام خمینی
51 مهمانپذیر انقلاب 2 03443203220 کرمان کهنوج بلوار شهید بهشتی روبه روی بسیج
52 مهمانپذیر جهانگرد 1 09132460831 کرمان بم خیابان عیش اباد 
53 مهمانپذیر پیمان  2 03434254560 کرمان رفسنجان خیابان شهید مطهری
54 مهمانپذیر بلوار 2 03443314808 کرمان جیرفت بلوار هلیل ضلع غربی
55 مهمانپذیر فردوسی 2 03432226714 کرمان کرمان خیابان شهید مطهری نرسیده به میدان فابریک
56 مهمانپذیر جام زرین  1 03433127723 کرمان کرمان میدان توحید 
57 مهمانپذیر شبستر 2 09139551056 کرمان بم خیابان عرب آباد
58 مهمانپذیر رایان سفر 2 09133401968 کرمان راور میدان انقلاب
59 مهمانپذیر بهار  1 03432224590 کرمان کرمان  میدان توحید
60 مهمانپذیر آزادی  3 03432227007 کرمان کرمان  میدان قرنی
61 پانسیون گواشیر1 1 09133404739 کرمان کرمان خیابان میرزاآقاخان شمالی جنب کوچه18
62 پانسیون گواشیر2 2 09133404739 کرمان کرمان خیابان میرزاآقاخان شمالی جنب کوچه 26
63 پانسیون مهر 2 09132993770 کرمان کرمان خیابان شیخ احمدکافی شمالی کوچه 32 پلاک 7
64 پانسیون مریم 3 09133994364 کرمان کرمان خیابان سعدی کوچه 2
65 پانسیون یاس 2 09133427915 کرمان کرمان میدان قرنی کوچه باشگاه انتظام 
لیست اقامتگاه های بوم گردی استان کرمان – شهریور 1400
براساس تاریخ بهره برداری اولیه
               
ردیف نام اقامتگاه نام مدیر تعداد اتاق ظرفیت پذیرش  شهر/ روستا           آدرس شماره همراه
1 گندم بریان زهرا ولی آبادی 8 60 شهداد شفیع آباد کمپ کویری 9137057851
2 ستاره کویر یدالله شادمانی 5 30 شهداد خیابان طالقانی 9133950438
3 ریگ سوخته شیدا شادمانی 3 15 شهداد خیابان طالقانی 9139975170
4 طلوع کویر سمیه ابراهیم فر 2 10 شهداد روستای شفیع آباد خیابان شهدا 9131970259
5 روستا نجمه راز 2 14 شهداد شفیع آباد 9134412952
6 نخلستان کویر حسین دولت ابادی 5 28 شهداد روستای دولت اباد 9138246708
7 جهان حکیمه جهانشاهی 3 18 شهداد روستای کشیتوییه 9138354323
8 نگین مرکزی شهداد مجتبی عبدالهی 2 14 شهداد بلوار باهنر 9131425203
9 شبهای پر ستاره افاق پورعلی آبادی 2 10 شهداد روستای زیارت 9133981407
10 کویر معصومه حاجی آبادی 8 60 شهداد شفیع آباد 9133401803
11 مهرات شهداد غلامرضا نیکرو 2 8 شهداد روستای شفیع آباد 9131417362
12 یادگار قاسم عباس زاده شفیع آبادی 4 16 شهداد روستای ده سیف 9133966839
13 کلوت سکینه حاجی ابادی 7 55 شهداد شفیع آباد جاد کمپ کویری 9136348632
14 باغ بهشت علی بلوچ اکبری 7 55 ساردوئیه درب بهشت-خیابان بهادری 9135812076
15 سالار فرخنده سنجری دربید 3 12 جیرفت روستای میجان شهید افتخاری 6 9135790043
16 سمنگان علاء الدین رفعتی 4 15 سیرجان روستای ّباده خیابان شهدا 9136375360
17 بهار نارنج صالح امیری  7 28 رابر هنزا -بلوار ایت الله 9139479895
18 صخره میمند علی زین الدینی 8 32 میمند روستای میمند 9133908356
19 پدیده جرجانک اکبر اسلامی 2 8 زرند روستای جرجانک-ده نو-کوجه 4 9135724494
20 ده خواجه علیرضا زارع 3 14 کوهبنان کوهبنان ده خواجه 9131952055
21 افتاب ریگان رضا کریمی 4 15 ریگان روستای علی ّباد 9139469793
22 ماه بوم میترا عرب ابادی 2 6 ماهان ماهان 9136338400
23 کهن بوم حمید عسکری 7 40 ماهان ماهان 9126184223
24 بید شیرین سکینه مقبلی 3 24 رابر بافت رابر – بندر هنزا 9131492502
25 دست کند حسن ابراهیمی میمند 12 40 شهربابک روستای تاریخی میمند 9133926199
26 بالاچشمه طوبی نصیری 3 12 بافت بزنجان خیابان شهید رجایی 9133414078
27 باغ قره صنوبر علیمرادی 4 16 خبر بافت خبر خیابان اصلی جنب سوپرمروارید 9175788955
28 باغ شریف همایون سلطانی 3 12 خبر بافت خبر کوچه بانک ملی 9136117340
29 اولدوز پروانه عمع قینی 2 8 خبر بافت خبر باغ پیشگاه 9176350478
30 گل کبکوئیه فاطمه السادات بحرینی 4 20 خبر بافت خبر باغ پیشگاه 9132474630
31 گلیدر ماشالله شبستانی 4 22 خبر بافت خبر خیابان امام 9132792857
32 سنگ سفید مهیه بحرینی 3 15 خبر بافت خیابان امام کوچه6 9138441501
33 باغ خان مریم بحرینی 5 30 خبر بافت خبر روستای احمد خانی 9132791139
34 چه چکور زهره نادری 4 16 خبر بافت خبر شماره ثبت1878-پلاک637 9138458390
35 دال خانی علی بهمن ن‍‍‍‍ژاد 4 14 خبر بافت روستای خبر 9133783114
36 تار سیده منیره مکی ابادی 3 12 خبر بافت خیابان عاشورا.کوچه35پلاک918 9136203255
37 درین اشراقیه مکی ابادی 2 12 خبر بافت خیابان امام 9135002650
38 سیاه چادر حمید کهوری پور 5 32 اسفندقه روستای امروییه 9133448455
39 گلنار محمد رضا غلامحسین زاده 4 18 ماهان ماهان 9136194329
40 لوت کبری ملکی فرسنگی 4 15 شهداد دوراهی شفیع اباد 9136357734
41 بابا حصار احمد امیر ماهانی 3 15 ماهان پارک تیگران 9131406892
42 نی گوییه زرین بحرینی 3 18 خبر بافت روستای روچان 9133445514
43 پایاب حدیث ایرانمنش 3 20 شهداد خیابان تمدن 9133430349
44 کرا  افسانه وارسته 3 20 دلفارد روستای کرا 9135413813
45 قلعه نو مریم سالاری 13 100 جیرفت روستای قلعه نو 9139507737
46 گدین فاطمه کاراموزیان 8 60 ماهان محله خواجوئیه 9133988940
47 قلعه کهتانی ساجد حیدری 2 20 خبر بافت خیابان امام حسین 9132792854
48 ظهرود راضیه حیدری پور 7 50 راین کیلومتر6 ابشار 9136170523
49 ندنوویه مصطفی حاج اسماعیلی 5 40 کرمان بی بی حیات ندنوئیه 9136624490
50 شش کوه مسلم بحرینی 3 20 خبر بافت روستای روچان 9132452189
51 مدوار حسین دهجی 2 10 شهربابک دهج-عباس اباد 9139704541
52 ریواس سمیه جاویدی 4 20 شهربابک روستای ده نو فرخ زاد 9131931641
53 ابدر عبدالرضا اسماعیلی 5 30 شهربابک روستای ابدر 9132919072
54 اخرین ابادی مریم مهدی ابادی 4 30 شهداد  ده سیف -روبه روی قلعه 9139381063
55 دلفارد علی اصغر دلفاردی 3 20 دلفارد رضی آباد 9131483053
56 اوست مدوار محمود مومنی 2 20 شهربابک روستای مدوار 9131935816
57 اشینگ سمیه شفیع ابادی 3 20 تکاب ملک آباد 9147626874
58 تخت سرای صولت رامین ابراهیمی سلیمانی 12 50 رابر بافت بندر هنزا 9136331091
59 چوغان لیلا خوارزمی 3 20 خبر بافت خ امام خمینی 9140499241
60 شبدر طاهره بهادر 5 40 راین محله سنبل کوچه ترانس 9138439037
61 افتابگردان جواد ابراهیمی زاده 3 40 شهداد خیابان تمدن کوچه 4 9132997572
62 روز گردون رحمت ابراهیمی زاده 3 20 شهداد خیابان تمدن کوچه 4 9132997572
63 اسیاب ابی مسلم حسن زاده 3 30 شهداد خیابان تمدن کوچه 1 9131952180
64 دشت کریم سمیه اژدری 3 2 راین خیابان 17 شهریور 9136211712
65 سارخانی جمعه رضوانی 5 20 خبر بافت باغ پیشگاه 9137448072
66 گلم محمد رضا عطایی 6 50 دلفارد درب کرا 9133493497
67 چاه برف امیر جهانداری 5 30 خبر خبر خ امام 10 9135074113
68 کهن قلعا خدیجه کمالی 3 20 دلفارد درمانگاه  9131489770
69 باغ بالا زهرا محمدی پور رایینی 5 30 راین خیابان باغ بالا 9137575622
70 شیله بتول رضا زاده 4 20 سیرج خیابان مظفری 9131434338
71 ریسه مریم علیپور بهجت 4 20 شهربابک دهستان ریسه 9137063798
72 دگال اقلیما کرم پور 3 20 فهرج خیابان مهدی 6 9132443387
73 مرمرشک معصومه رضوانی زاده 2 10 خبر بافت باغ پیشگاه  9131795489
74 هفت در معصومه نصیری پاریزی 3 15 سیرجان محمود اباد 9131786903
75 گستوئیه فاطمه سعادتی 2 10 سیرجان پاریز 9332998501
76 نبکا مریم قاسمی زاده 7 80 شهداد بخش مرکزی 9133431146
77 ننه حسنی الهام ملک محمدی 3 20 گوغر بافت امیر آباد گوغر 9134931921
78 فهرج محمد شهمرادی 6 30 فهرج روستای شور اباد 9136184500
79 قندچین ملیکا روحی فر 14 60 راین خیابان امام میدان شیر خدا خیابان غربی 9130648761
80 کنسین سعید بهرامجردی 5 30 راین کوچه ارزو پلاک 12 9127524182
81 آسیاکده شهناز دریجانی 6 40 بم روستای دریجان 9128170141
82 اوش حامد معاذالهی 7 50 بردسیر لاله زار 9103054962
83 کاشکیلو گوهر زید ابادی 3 20 شهداد خ شفا 9133432196
84 گیسپری لیلا براوردی 2 20 خبر بافت روستای روچان 9175252370
85 میمند مون مسعود عبدی 6 30 شهربابک روستای تاریخی میمند 9132932038
86 زروک نرگس زند 3 20 بردسیر بیدخون 9191210925
87 زارچستون صائم حسینخانی 4 20 رابر موسی اباد 9133412845
88 دونا شکیلا نقیب زاده  8 50 شهربابک محله حسن اباد 9134417297
89 مخرگه سجاد اسلامی 4 30 شهربابک   جاده سیرجان جاده پیر قوچان 9132934209
90 عمارت اصغر بیگ سهیلا خدادادی 8 40 رابر موردوئیه 9133412845
91 درمنه مریم بیگلری 4 30 خبر بافت خیابان خلیح 9132792262
92 خان نسا کوثر شیبانیان 4 40 شهربابک دهج-روستای خان نسا 9132538507
93 شاردون فهیمه منوچهری 5 20 زرند دشتخاک جنب امام زاده 9139434432
94 گرگاک اسما مهدی زاده 4 20 زرند جرجافک- ده نو 9139957477
95 میمند باستان محسن باقری 6 24 میمند  روستای تاریخی میمند 9132915168
96 پاچنار خدیجه اسلامی 2 15 زرند گیسک- پاچنار 9132437455
97 تیلا  مریم ابراهیمی 3 30 میمند  میمند 9131925349
98 کهور شهین دخت کامیابی مقدم 6 60 فهرج  دهنو میرزا 9177634529
99 سبلو حسین رحمانی راوری 4 20 راور روستای ریحان 9136668015
100 شفیع آباد فاطمه شفیع آبادی 3 15 شهداد شفیع اباد سه راه کمپ کویری 9132424347
101 بی بی  محدثه نصیری  3 15 سکنح  کوچه علی بابا 9131400298
102 خانه وکیل جلال شمسی 4 20 کوهبنان خیابان طالقانی 9120982011
103 زعفران فاطمه رحیمی کوهبنانی 6 30 کوهبنان محله سید حسینی پلاک 23 9131951640
104 اورس سلطنه شایسه 5 40 دلفارد روستای دلفارد 9132489983
105 نعمت الهی مینو اعظم السادات نعمت الهی 6 30 ماهان رودخانه روبه روی کتابخانه 9125208048
106 ضیا مینو ضیایی 3 15 کرمان خیابان شهدا 9131986175
107 آراتا مریم زیارتگاهی 4 20 شهداد شفیع آباد جنب ترانس برق 9133986780
108 نارنج قلعه جلوه ملک مطیعی 3 20 شهداد کوچه بازار قدیم جنب قلعه 9373333221
109 قنات مرزغان مژده نصیری 3 20 بافت بزنجان قلعه خیابان احمدی  9137440876
110 شوباد اکبر حیدری نیا 3 20 کهنوج روستای نور اباد – روبه روی دانشگاه پیام نور      9131496384
111 باغ چنار مجید محمودی خورندی 4 25 راور روستای خورند 9140454116
112 نسترن نسترن حکیمیان 7 50 گوغر بافت گوغر روستای جفریز 9133952295
113 دره پرتقال فاطمه علی توکلی 5 30 عنبر اباد روستای گمرکان 9137054206
114 ننیز سیما اقا ملایی 5 40 رابر بافت روستای ننیز سفلی 9133454836
115 کوهسار گنجان سلمه حسینخانی 5 40 رابر بافت روستای گنجان -کوچه مسجد علی 9138438264
116 سنگستان علی حسنی سیرچی 2 10 سیرچ  خیابان مظفری 9131950955
117 کلدان زهرا حیدری دلفارد 3 30 دلفارد  پایین تر از پاسگاه 9133495092
118 زیتون  ابوالقاسم وجه الدینی  3 20 شهداد کوچه امام زاده زید  9132997587
119 هزار محمد معاذاللهی 6 50 بردسیر گلزار روستای صاحب اباد روه به روی مسجد 9139396326
120 سنبل خاتون امیر عباس لارستانی 8 60 رابر بافت خیابان سعدی نبش کوچه 3 9139389942
121 غستان محمد حسین صادقی قناتغستانی 5 30 قناتغستان خ شهید علی خالقی 9305833647
122 رودین راویز منور ابراهیمی راویز 3 30 رفسنجان راویز روستای رودین خ شهدا 9132915062
123 درآسو زینب خالصی 3 20 عنبر اباد شهر دوساری 9398446629
124 انگور حلیمه حسام عارفی 4 20 جیرفت جبالبارز 9139425165
125 کهن یاور محمد علی معین الدینی 8 60 ماهان جاده سیرچ روستای بلبلوئیه 9137453624
126 کنجو وال آباد غلامرضا جاوید نیا 4 25 کرمان روستای ده بالا حسین اباد اخوند 9132422174
127 امین سکینه حیدری 2 10 دلفارد روستای رز شیرین جنب مزرعه دانشگاه ازاد 9139487523
128 دره رود بدیع الله شهدادی ماریکی 5 30 ساردوئیه روستای دره رود جنب مدرسه شیخ فضل الله 9131484317
129 گلبند منصور ملک ژور حیدری  8 60 خبر بافت بالاتر از پل بهداری خ اصلی 9179607550
130 اولک مهناز درویشی دیوانمراد 3 15 کهنوج روستای دیوانمراد 9139492382
131 سایه گردو فرشته امیری هنزا 7 50 رابر بافت ورودی سرهنگر قبل از پاسگاه 9139405906
132 کندر کرنگ مهدی میرگنجانی 6 40 رابر  بافت روستای گنجان – انتهای کوچه حمام قدیم 9133470106
133 ابان امید خلیلی نژاد فتح ابادی 4 20 انار  روستای ده رئیس خ طالقانی شبستان 28 9131923504
134 کتوک اورانوس رفیعی 4 20 دلفارد دلفارد – روستای باغ علیشیر جنب پست بانک  9137672736
135 خاکشیر حسن افضلی 5 25 زرند روستای هنجروئیه 9131983609
136 چهل دخترون شیرین اقا رضایی 3 20 بافت گوغر ورودی روستای جفریز 9137586604
137 آب تر سید عارف حسینی 3 20 بردسیر کیلومتر 20 جاده نگار لاله زار روستای سنگ صیاد 9131987655
138 کباران فاطمه السادات حسینی 3 20 بردسیر نگار جنب شهرداری 9027342365
139 گلاب مجید شادروان 6 40 بردسیر لاله زار-خ امام -چهار راه اصلی شرقی10 9131995408
140 پریواز زهرا زند وکیلی 5 30 راین خ امام کوچه 5 9132987096
141 بابا عطا اکبر عبدالحسینی 2 10 شهداد روستای ولی اباد 9132417325
142 بابا صامت سحر سعیدا نژاد 14 100 ماهان خ بهار شرقی کوچه 2 9393606275
143 سه کاسه ماه ناز حمزه ئی 3 15 بافت روستای جهان جان 9138476878
144 ننو عذری محبوبه قائمی 2 10 بردسیر کیلومتر 12 جاده بیدخون 9138357914
145 باغ سنگی معین اسفندیار پور 6 40 سیرجان میان دوآب بلورد باغ سنگی 9139475327
146 پیرولی فهیمه برشان 6 40 رابر  بافت روستای باغ پیر ولی جنب جاده اصلی رابر-کرمان 9132411189
147 ساویدان سمانه کریمی مسکونی 8 60 جیرفت جبال بارز روستای ساویدان 9375565954
148 تیهو احمد قائم پناه 3 20 زرند ریحان شهر کوچه 19 9133404860
149 قیطران محمد سرلک 8 60 راین بافت تاریخی محله کشاورزان-کوچه روبه رو کارگاه اسید شویی 9132799479
150 مهر سلطان روز خاتون سلطانی زاده 3 20 فهرج بخش مرکزی -روستای ده سلطان 9139448535
151 جویبار لیلی علیزاده حتکنی 3 15 زرند روستای حتکن-روستای سه باغ 9162099838
152 سی سی فریبا پورمژدگانی 5 30 شهداد میدان ثارالله کوچه میدان 9132438396
153 آب انبار سیمین جعفری 5 30 شهداد اب انبار حاج محمد تقی 9133966851
154 شهریار جور رویا روح الامینی 4 25 کوهبنان روستای جور 9132981537
155 باغ بزم سمیه مولایی خواجه 4 20 بردسیر روستای باغ بزم 9132434208
156 کشیت مختار افشار پور 6 50 گلباف کشیت خ بسیج 9138408487
157 قیه راویز حسین دره کردی 3 15 رفسنجان راویز روستای قیه 9131933878
158 محمد صفر عصمت بغیاری 9 60 زرند روستای نعیم آبادجنب مسجد صاحب الزمان 9135030225
159 منقل رخساره کافی هرناشکی 5 40 شهربابک خ غفاری کوچه حجت پلاک 2 9134911053
160 شکرو عباس میرحسینی 20 100 فهرج روستای شاهرخ آباد 9139411900
161 روناس زهرا رستگاری 2 10 بردسیر بهرامجرد-  جاده گلزار -باغ معروف 9131418018
162 عقیق سهیل قاصدی 6 40 شهداد خ قوام کوچه باغ مسعودی 9132998071
163 گدروزیا کفایت کمالی 3 20 دلفارد روستای دروا  9133484780
164 هلیل سمیه آبسالان 4 20 رابر  بافت روستای هلیل رود 9137336295
165 هفت چشمه ارسطو سلیمانی دلفارد 3 15 دلفارد دهستان کرا (‌آبشار) 9137325506
166 تیوی تک موسی دریجانی 5 30 بم  کمربندی ولی عصر کوچه ولی عصر31 9131407353
167 زنگو زهره سادات حسن زاده  3 15 زرند روستای باب تنگل – خ شهدای 2 9132975374
168 سرکیو محدثه حیدری دلفارد 4 20 دلفارد روستای سرکیوان 30 کیلومتری جیرفت 9139487761
169 کوهپایه ازلی اسماعیل حیدری نژاد 5 20 کهنوج روستای ازلی مرقد بی بی طیبه 9137636039
170 خانه سنگی پیش استا فاطمه خدایاری کم سرخ 17 120 شهربابک روستای پیش استا 9131921573
171 تیاب حمزه خاکساری 12 100 منوجان روستای تیاب کنار زیارت حضرت فضل بن عباس 9136609832
172 سرخ کلات ابراهیم غلامی 10 80 قلعه گنج روستای زیارت بچه 9373615900
173 ناییز حسین جعفری 4 30 منوجان روستای دهنه نودژ 9173662261
174 ملاحاجی محمد حسین اسدی خانوکی 5 30 زرند خانوک- روبه روی تکیه ابوالفضل 9133435598
175 خونه سنگی سجاد ابراهیمی میمند 7 20 میمند  میمند -بن میمند کیچه خالق 9133950524
176 دارجو فرخ محمدی نودژ 10 60 منوجان روستای سر راس 9133499561
177 چهل دختر طاشک یوسف عابدینی 4 20 راور روستای طاشک سرچشمه 9133995638
178 چهل تن ملکه فرامرزی 5 25 رودبار جنوب گاوحماران 9136166515
179 سگین مرتضی پنداشته خادمی 10 60 رودبار جنوب روستای مهن اباد 9140517698
180 درفش شهداد بهروز علیپور شهدادی 9 80 شهداد کوچه امام زاده سمت چپ کوچه دوم منزل4 9137585484
181 اصغر خان ناصر شریفی القاب پور 6 40 زرند یزدان شهر – خ اصلی – روبه روی چهار برج 9133970773
182 سقدر سید رضا موسوی 3 15 جیرفت روستای سقدر 9138488709
183 گارچی اشرف عارفی مسکونی 5 30 جبال بارز روستای درپتک مسکون 9103080121
184 پلوار فاطمه عرب آبادی 6 40 سکنج خ شهید رجایی 1 9132968663
185 قنات پایکم مهری ثمره هابیلی  2 10 بم خواجه عسکر پایکم جنب مسجد صاحب الزمان 9139417753
186 درک دلبر معصومه معرفی 8 60 شهداد اندوهجرد- روستای پیر غیب هنزا 9136671190
187 تنگلو زهرا کمساری بنانی 3 15 زرند روستای تنگلو -توابع دشت خاک 9137138352
188 آلاله فهیمه ضیا الدینی دشت خاکی 5 25 کوهبنان  پابدانا بخش طغرالجرد 9139580273
189 چهار چشمه نسرین خسروی زرندی 3 15 زرند جاده زرند -راور-روستای چهار چشمه -18 ک زرند 9308491490
190 ننه بلقیس فاطمه بیگمرادی 4 20 بافت دشتاب زیارت سید علی موسی 9140475088
191 ریگستان لوت علی آذری 4 20 بم دارستان- روستای  الله اباد بعد از قلعه دوم 9132998001
192 چهگوار مهری پارسا 3 15 ریگان ناصر اباد چهگواری 9133490824
193 سپیدار بتول قنبری 3 15 رابر بافت روستای ننیز علیا جنب نانوایی 9133784081
194 عمارت دلگشا محمد جواد محمودی ماهانی 3 20 ماهان  بلوار بهشتی 9132412857
195 میر بارز شورانگیز حسام عارفی 8 60 جیرفت جبال بارز محمد آباد مسکون 9133419280
196 گردوهای کهن سجاد جمالیان هاوشکی 3 15 رابر بافت روستای ننیز سفلی 9132794067
197 زیره حشمت خوارزمی 5 30 خبر بافت خبر روستای اب باد 9137683620
198 انار طاهره کردی کریم ابادی 5 30 زرند ریحان شهر خ ولیعصر کوچه 19 9131437179
199 کوار ام السلمه زنگی ابادی 5 30 جیرفت  ساردوئیه روستای شیر اغوش 9136198117
200 پیش کوه محمد فتوحی 2 10 شهربابک روستای پیش استا 9130666704
201 ،فیروزه محبوبه مهدوی میمند 5 40 شهربابک شهرک شهید رجایی شریک اباد 9138439370
202 گذرگاه زهره هاشمی زاده 6 35 زرند روستای چاه هوئیه- باغ ارباب 9135471930
203 زراوند محمد رضا علی زاده 5 30 زرند بلوار دانش- نبش17شهریور شرقی 9135471930
204 نون تنکو سیما سیف الدینی سلطان 5 30 زرند سلطان اباد- کوچه امام – پلاک 5 9131438836
205 پامچال زهرا نصیری بزنجانی 8 60 بافت بزنجان – باغ راغوئیه -روبه رو سقاخانه 9133403971
206 قلعه پایین قاسم رستمی پور 3 15 بم دارستان- روستای  قلعه پایین 9131445631
207 چشمه سنگی زینب شیخ شعاعی اختیار ابادی 5 40 اختیار اباد روستای حسن اباد چشمه سنگی 9139963346
208 دهکده خاتون حیدری 3 15 کهنوج روستای سهل لاور جنب مسجد 9137632191
209 داش چشمه مصطفی صادقی تکلو 8 60 بافت روستای کهک اسفیچ 9131474507
210 ناردون ویدا صفوی گردینی 4 20 جیرفت- جبالبارز سقدر- جنب رستوران ناردون 9385800562
211 کوشا راحله برکنان پور 4 20 بافت -بزنجان روستای برکنان 9135003733
212 خرمالو فرزانه غلامحسین نژاد 2 10 بم روستای مغوئیه -آدوری 9133465748
213 باغ تک فاطمه السادات عارفی بیغم 2 10 بم روستای باغ تک -بخش مرکزی 9133441173
214 انار آدوری مریم چمن نیا 2 10 بم  روستای آدوری – بخش مرکزی 9133464372
215 ماچلوس الهام دهقانی قناتغستانی 6 40 راین خیابان کشاورزان- کوچه شهید محمود رضایی 9139558130
216 قنات عاشق شیرین پورمنعمی 3 15 بم دهبکری – محله گلستان( کنسیر) 9132463107
217 گلشن داوود پورمنعمی 5 30 بم نرماشیر- سعادت آباد گلشن  9304989161
218 یاس زهرا قرائی هویشانی 6 40 بافت خبر- روستای زراعی 9131474518
219 راگه شهین حسنی کبوتر خانی 6 45 رفسنجان روستای ناصریه – خ امام 91339119766
220 آدور کریم کریمی نمچ 28 150 جیرفت روستای دهنو شهسوار جنب تپه باستانی کنارصندل 9133489865
221 چشمه سار ننیز حدیجه سلاجقه تزرجی 6 50 رابر روستای ننیز سفلی 9133475604
222 شیرکوه  افلاطون افشار پور 5 30 بم دهبکری – محله گلستان( کنسیر) 9135867613
223 گلستان زه  زینب عاشوری 3 15 کهنوج روستای پون اباد زه 9301900808
224 بابا علی بتول رمضان زاده  4 20 شهداد خیابان طاقانی 9138441206
225 سرای وکیل الدوله بهناز وکیل زاده 6 35 چترود هوتک – خیابان سجادیه  9125487236
226 هنگو فاطمه سادات ده خدادادی 5 30 زرند ده علیرضا- روستای تنگ انجیروئیه 9137564292
227 اباد سید  فاطمه امینیان پور 3 15 بم  روستای ابا سید  9131467631
228 سرو کهن  ظهیر رشیدی  6 35 بم  دهبکری 9139964750
229 دایی قربان افسانه میجانی 4 20 جیرفت میجان روستای سراسیاب 9103430209
230 کدخدا احمد جزینی زاده  2 10 بم بخش مرکزی -روستای جزین  9162497241
231 سایه کویر زهرا پایان 6 40 شهداد روستای زیارت 9139413741
232 باغ خواجه حسن مهدی خواجه حسنی رابری 3 15 رابر محله خواجه حسن-خ خواجو- کوچه 2 9162733748
233 عمارت باغ دشت نسرین کایناتی 9 60 بم  بلوار هادی ساعی 8  9140161370
234 اناران فاطمه شمسی 6 40 ارزوئیه  روستای دهسرد ( خسرو اباد) 9136595349
235 بابونه کلثوم شاکری 4 20 شهداد هنزا- روستای کلدان 9139562168
236 گردنه ی دروا محبوبه مددی 3 15 دفارد روستای دروا  9136693610
237 فردوس کبری اسکندری چمک 5 30 اسفندقه روستای فردوس 9135328978
238 سعد اباد اعظم امینیان 9 70 ریگان روستای سعد اباد 9162464144
239 احمد اباد علیرضا زارعی 10 90 زرند روستای احمد اباد دیلمقانی 9131419264
240 باغ سلیم صفورا ملک لو زاده بزنجانی 5 35 بافت خ ازادگان – کوچه 8 پلاک 3 9132458696
241 پونه  حسین خواجه  10 80 بردسیر  لاله زار – خ والفجرجنب مخابرات 9140926187
242 سرمه  حسین ملاحسینی پورشکری 6 40 کوهبنان روستای شکر اباد 9133514289
243 سمیرامیز فاطمه سبزواری رحمت ابادی 3 15 فهرج روستای ده نو شیخ علی خان 9140410443
244 نخلستان  مجتبی نژاد کریم 4 20 نرماشیر روستای الله اباد طباطبایی 9136359677
245 سهران صغری صالحی رودباری 4 20 کهنوج روستای ساران علیا 9178593408
246 چنارستان رضا رزاز پور 4 20 بم دهبکری- طاغوئیه 9131974868
247 کیسکان مجتبی سلطانی نژاد 7 50 بافت روستای کیسکان-بخش مرکزی پشت دبیرستان 9140956260
248 گردو میعاد حمزه نژاد * * بافت روستای حسن اباد 9366913131
249 ده نو میلاد خواجه 8 55 بافت جاده بافت-سیرجان- روستای ده نو 9139435415
250 قلعه کمر سلمی فاتحی مرج 5 40 شهربابک روستای پیش استا 9132919141
251 زارچ اعظم فاتحی چنار 4 25 شهربابک روستای پیش استا 9136616815
252 سولوئیه مظفرعباس زاده افشار 5 40 بم دهبکری خ انقلاب نبش کوچه 6 9138847327
253 ترنج معصومه حسن زاده 3 15 بم میدان شهدای گمنام بلوار هادی ساعی  9133878784
254 قلعه کوچک محمد رضا شکیبایی 6 35 جیرفت جاده بلوک- روستای الله اباد رضوان 9140290075
255 پشت رود علی باران زاده دهقانی 3 15 بم روستای پشت رود -رو به روی قلعه 9383447014
256 آفرند محمد جواد افرند 2 10 بردسیر  روستای رحما اباد راگه 9133915703
257 نخل سبز صغری طاهری محمدی 6 35 فهرج روستای رکن اباد 9139848802
258 شهنواز ارسطو شهنوازی 8 55 فهرج روستای علی اباد ولی شهنوازی 9389646196
259 کم بارک  زهرا کدوری 5 40 فهرج روستای رحمت اباد وحید اباد عباسیه  9300620113
260 سرو گور مریم عباس پور * * جیرفت جاده راین -کیلومتر50 -روستای گور 9130444245
261 سیاه کوه محمد حسین عابدزاده 4 20 بم روستای مغوئیه 9131997560
262 یاردانگ ایران سلطان زاده خبیصی 4 20 شهداد خیابان امازاده انتهای بلاوار شورا پلاک 82 9132997513
263 کران داود ستوده نیا 3 15 سیرجان پاریز روستای کران 9131456823
264 اویشن عبدارضا دانشی کهن 15 75 کوهبنان روستای کهن 9136324065
265 باغ گیلاس شیوا سلجوقی 13 70 بافت گوغر- روستای بنا اباد 9171585705
266 منال رضا رمضانی اندوهجرد 7 55 شهداد اندوهجرد- محله ولیعصر جنب مدرسه 9162102476
267 چلچله صدیقه حسینقلی زاده ماهانی 3 15 سیرچ خیابان امام – کوچه بعد از رشید فرخی 9136313133
268 کوه شیر فاطمه جزینی زاده 4 20 بم روستای جزین 9130440497
269 باشو عباس فرزاد موسی زاده 4 20 فهرج روستای کریم اباد انصاری 9335787779
270 سایه سیب محمد علی عظمایی 7 55 دلفارد کوچه خدمات – قلعه 9131492557
271 ماران قلعه احمد ملایی ماران قلعه 3 15 جیرفت روستای ماران قلعه 9012228711
272 مرغک مریم امید راینی 3 15 بم دهبکری-روستای اولیا- ابشوریه 9138438268
273 قلعه باغ مسلم لطف ابادی جعفری 7 40 انار  لطف اباد – بلوار امام خ شهدا  9131938933
274 ماه خاتون زهره شعبانی 3 15 شهداد روستای تزرج 9132411083
275 چشمه عروس شهین سلاجقه 3 15 رابر روستای تزرج 9140972907
276 باران نزهت صادقی گوغری 4 20 بافت کوغر نوراباد خ امام حسین کوچه 1 9133401576
277 مار سنگی شایسته پردلی فتح اباد 10 70 جیرفت اسفندقه- روستای فتح اباد 9135894322
278 پرشین مریم شهریاری 7 80 کرمان بلوار راه اهن روستای باقر اباد 9197913050
279 سنگ عشق زینب آیینه نگینی 4 20 رابر  روستای سیه بنوئیه 9136627666
280 سرنا صدیقه دوراندیش 6 35 فهرج روستای عباسیه – رحمت اباد 9137239446
281 مغیر خدیجه پیشکار 4 20 فهرج روستای رحمت اباد 9131466948
282 بی بی گلپر اشرف حاجی نسب قادری 6 35 فهرج روستای معاز – کوچه قدیم مدرسه 9140588032
283 کمنزیل کیمیا دلفاردی 4 20 جیرفت دلفارد- بعد از پاسگاه 9363268794
284 علم خان سمیه قربان پور عباس ابادی 5 30 فهرج روستای حسین اباد علم خان  9370010287
285 قلعه آمنه عشرت سلجوقی 4 20 بافت  شهرستان بافت روستای خبر 9133407935
286 ننه حبیبه روح الله ابراهیمی میمند 10 80 شهربابک روستای تاریخی میمند 9132925408
287 سرمیدان ولی الله کریمی افشار 3 15 بم دهبکری – سرمیدان 9131469593
288 مارال سید حمید حسینی 7 50 رابر روستای گنجان- کوچه مسجد صاحب الزمان 9135302036
289 بنه سبز طاهره بنی اسد  5 45 رابر روستای سیه بنوئیه 9132458825
290 اودرج علی پور محمدی نژاد  7 50 رفسنجان روستای اودرج 9131914950
291 باغ گودرز زهرا رجایی لک 6 40 خبر بافت خبر بالا کوچه ولایت 10 9103435493
292 خانه پدری طوبی عنایت پور 6 45 شهربابک میدان امام حسین خ 17 شهریور کوچه چشمه 9133583685
293 بن میمند فهیمه عباسی 3 15 شهربابک روستای تاریخی میمند 9130218183
294 میر حیدر حافظ لر محمدی 5 25 جیرفت اسفندقه-دولت اباد خیابان ابوسعید ابوالخیر 9135308737
295 شاخه طوبی صادق شمس الدینی 8 60 رابر جواران – کوچه جنب میدان مرکزی 9136126601
296 درب قلعه مهدی احمدی طغرالجردی 7 50 کوهبنان طغرالجرد- سلمان شهر خیابان سادات 9901021886
297 پهره مرضیه احمدی گوکی 6 35 فهرج روستای جهان اباد – کوچه جمهوری- 9140628760
298 اب سر سوسن خواجه حسنی رابری 4 20 رابر خیابان ایت الله خامنه ای کوچه 7 9103404121
299 کل حیدر داود عباسی رزگله 4 20 شهربابک روستای اب در رزگله 9132936870
300 نخل زرد جواد ستاری 10 80 اندوهجرد خیابان مهدیه کوچه 5 9139980762
301 گلمای دلفارد عبدالرضا پورباقری حیدر ابادی 15 130 جیرفت روستای دلفارد 9155060923
302 کهگم زهرا دولت کردستانی 3 15 جیرفت دلفارد- روستای پشت خوان 9130414271
303 گل انار فاطمه یوسف زاده 9 60 انار  روستای قربان آباد 9137650013
304 ابوذریه معین بانو مقبلی 3 15 رابر بندر هنزا 9137676939
305 خالو حمزه حمزه خواجه 3 15 کهنوج  روستای ازلی 9139408638
306 بی بی گل  مرضیه شهریاری 5 40 ماهان روستای علی اباد 9131965359
307 خانه خشتی محمد مهدی سماواتی 7 50 رفسنجان قاسم اباد حاجی 9133911392
308 حاج بی بی  طیبه میرگنجانی 4 20 رابر روستای گنجان  9130568254
309 مل احمد محمد جمشیدی گوهری 5 40 کرمان جوپار- خیابان دادبین 9361053409
310 خونه گردویی فاطمه رحمانی راوری 5 30 راور فیض اباد 9364107767
311 سیرگان طاهره نصرت ابادی 3 15 سیرجان باسفرجان- انتهای بلوار شهدا 9135400268
312 باباخان معصومه حسانی 4 20 شهربابک دهج-خبر- محمد اباد 9137473611
313 سنگوئیه اسما باک 4 20 رابر روستای کنگ 9136215572
314 ابابیل نجمه پورجمشیدی 3 15 جیرفت روستای دلفارد 9136381917
315 پلاس صدیقه ابکار 2 10 سیرجان کیلومتر 37-نرسیده به روستای بلورد 9136318425
316 ترنج شهداد معصومه عسکری منش 6 35 شهداد خیابان تمدن – کوچه 4 9139983854
317 باغ الو محسن مجازی دلفاردی 4 20 جیرفت اسلام اباد 9136380337
318 قالیچه پروین بدری داروئیه 5 20 جیرفت اسفندقه روستای گدار 9132489063
319 چینه فرزانه شهولی مقدم 4 20 فهرج جهان آباد پایین 9916914135
320 بام سر سبز جواد نعمت اللهی  6 25 رابر روستای ننیز علیا 9127607831
321 ناردونه محمد رضا غلامحسینی نسب 7 40 انار  ده رییس 9022936548
322 دره سبز قاسم شمس الدینی لری 4 20 رابر روستای گنجان- روبه روی گلزار شهدا 9132458693
323 جاپار حمیده سادات مهدوی 7 40 جوپار بلوار امام- کوچه کتابخانه 9133431090
324 فرمتین مهدی یوسف نیا 2 15 کرمان هفت باغ- شهرک زیتون- بلوار مهستان- پلاک567 9132420578
325 قلعه سلطان منصور اقایی افشار 12 70 بافت روستای گریغان 9136218044
326 دهکده اقطاع محمد علی گوهری جوپاری 15 60 بافت خیابان طالقانی شرقی 9132454393
327 ماهور لاله زار هانیه خنامانی 6 24 بردسیر  لاله زار-خیابان امام کوچه 4  9137665066
328 عارفعلی خواجه شاهی طاهره گلستانی 6 24 زرند حتکن- شهرک جدید خیابان شهید محمد رضا گلستانی 9132972569
329 عمارت سلطانی مریم عرب پور 7 28 زرند ریحان شهر-روستای ده اصغر 9132414627
330 بابا جواد علی محمد حسینی اناری 5 20 انار  خ شریعتی9 – پلاک 19 9131921103
331 نخل نارنج وحید اذری 6 24 بم خ ازادگان-کوچه 3 9103710600
332 باغ باشو میثم شریفی 5 20 ساردوئیه روستای شیر آغوش 9131489475
333 خانم کوچک شیما حبیب پور 6 24 کرمان خیابان مادر کوچه 5 سمت چپ درب اول 9162096405
               
      لیست دفاتر خدمات مسافرتی استان کرمان – خرداد 1397  
ردیف نام شهرستان نام دفتر مسافرتی آدرس تلفن تماس (پیش شماره استان 034 )
1 کرمان کرمان زمین-1376 کرمان بلوارفردوسی – ساختمان 121 جنب نقش هنر 32225904-32225977
2 کرمان کرمان بالان-1374 کرمان خیابان نامجو نرسیده به سه راه بهمنیار 32441192
4 کرمان جنوب شرق-1374 کرمان خیابان امام خیابان پیروزی 32262701
6 کرمان کرمان شرق-1378 کرمان بلوارجمهوری اسلامی ابتدای خیابان نادر 32450828
7 کرمان پرنده سفید-1377 کرمان خیابان شهید رجایی نبش چهاراه بیست متری 32733203
8 کرمان پارسه-1376 کرمان  بلوار صدوقی نبش کوچه شماره 7 32446002
11 کرمان رایا-1380 کرمان  چهارراه طهماسب آباد روبروی ساختمان قدیم کرمان درمان 32473214-15
12 کرمان رهاسیرکریمان-1390 کرمان  بلوار جهاد بین کوچه 34-36 32461170
13 کرمان کرمان گلچین-1378 کرمان  خیابان پیروزی  جنوبی بعد از چهار راه قائم نبش کوچه 22 32237423-32266389
14 کرمان پربال-1378 کرمان بلوار جهاد نبش کوچه شماره 86 32455022
16 کرمان سفیران زیتون اسمانی-1382 کرمان  بلوار جمهوری اسلامی خیابان نادر روبروی هنرستان برق 32457357
17 کرمان سپند آسا-1377 کرمان خیابان نامجو (اقبال) روبروی فروشگاه بسیج 32454606-7
18 کرمان ستاره کارمانیا-1377 کرمان  میدان بسیج 32260930-32267658-32268526
19 کرمان سیاحان  کریمان-1393 کرمان  خ سرباز توکل اباد-خ دستغیب کوچه 47 034-3342851
20 کرمان تاپ سیر-1378 کرمان خیابان شهید چمران جنب هتل امین 32250900-7
21 کرمان اخترسیر-1389 کرمان  ضلع جنوب غربی پارک مطهری 09139978532
22 سیرجان آران کویر-1385 سیرجان خیابان بلوار سردار جنگل خیابان پارک پلاک 17 09133450346
23 کرمان بینا سیر-1378 کرمان خ مطهری بهد از سه راه احمدی 32261991
24 کرمان پارس نیک-1383 کرمان چهارراه فرهنگیان مجتمع تجاری هتل پارس 32119375
25 کرمان شایگان-1382 کرمان 4 راه ولی عصرساختمان اداری تجاری اطلس 32233328
26 کرمان صبا سیر-1385 کرمان خیابان استقلال نبش کوچه بیمارستان سید الشهداء 32525200
28 کرمان طلوع شرق-1385 کرمان خیابان شفا بین کوچه 8-10 32125370
29 کرمان بشارت-1384 کرمان خیابان شهید باهنر –جنب مهمان پذیر مهدی 33125602-4
31 کرمان شارستان-1385 کرمان بلوار آزادگان بعد از تقاطع بلوارشیراز 32474871
32 کرمان کرمان هجرت-1387 کرمان بلوار امام حسین میدان کربلا 32528063
33 کرمان ارگ باستان (فانوس) کرمان خ 17 شهریور نبش ک 13 جنب داروخانه دکتر  فراهی 09121059026-09133962067
36 کرمان پیشگامان کلوت-1389 کرمان خ فارابی پائین تر ازچهارراه شفا 09353601343
37 کرمان بردیا-1390 کرمان ضلع شمال غربی پارک مطهری طبقه اول مجموعه تجاری نگین 09133436073
38 جیرفت هفتوادکارمانیا کویر-1389 جیرفت خ امام خمینی خ بصیریان  43214715
39 کرمان اطلس گشت  کویر-1380 کرمان شهرک باهنرخیابان نصرجنب شیرینی فروشی ایلیا 3432430771
40 کرمان پارسا کرمان-1393 کرمان بلوار عباس پور (پارادیس)جنب کوچه 15  
41 کرمان کبوتران حرم-1389 کرمان خیابان فابریک روبروی پمپ بنزین 33320000
42 کرمان خواجه خضر-1389 کرمان انتهای خیابان مهدیه جنب بانک ارمان 32736797
45 کرمان اسپندسیر-1389 کرمان چهار راه طالقانی روبروی تکیه فاطمیه 32228015
46 رفسنجان رهیار-1378 رفسنجان خیابان مدرس روبروی کلینک  مدرس  
48 رفسنجان (پیشرو پرواز) امید-1379 رفسنجان خ امام خ ثاراله نرسیده به چهارراه صاحب الزمان 09133932410-34264844
49 رفسنجان لیل و نهار-1379 رفسنجان خ امیرکبیرشرقی روبروی مدرسه انصاری 09138917184-34264669
50 رفسنجان گوهرکویر-1378 رفسنجان خ شریعتی روبروی بانک رفاه  
51 رفسنجان رودان تور-1379 رفسنجان خ طالقانی جنب طالقانی  4334254
52 رفسنجان نورکویر-1382 رفسنجان خ امام 09131913032-34-34257170-34261157
53 رفسنجان مهرگان گشت-1382 رفسنجان خیابان   ابتدای خیابان اذر 34266308 09131973155-34264060-34266308
54 رفسنجان رهاد-1386 رفسنجان خ امیر کبیر  شرقی 09908153493-09133913021-3426211
55 رفسنجان کویران نوق-1388 رفسنجان  سرچشمه بلوار استقلال جنب شورای حل و اختلاف 09133917824
56 رفسنجان نسیم سحر-1389 رفسنجان خ 17 شهریور غربی تقاطع شهید بهشتی09132922720 09132922720-34267090-34267080
57 رفسنجان نوآوران کویر-1390 رفسنجان خ امام خمینی نبش توپخانه روبروی اداره پست 09131923602-34260523
58 سیرجان پایا-1377 سیرجان خ قریب روبروی صندوق مشیز 42254488
59 سیرجان سیرجان تور-1377 سیرجان خیابان قدس  
61 سیرجان ایرسا-1386 سیرجان خیابان امیرکبیرروبروی مسجد امیرالمومنین  
62 سیرجان آراتا-1385 سیرجان خیابان ابن سینا جنب لوازم خانگی تهامی 42265001
64 سیرجان آسمان سمنگان-1384 سیرجان خیابان طالقانی نرسیده به خ امام حسین  
65 سیرجان آریانا اوج-1395 سیرجان خیابان  غفاری  
66 بردسیر ره آفرین-1379 بردسیر خیابان امام پاساژ توحید  
67 زرند ستاره جنوب-1378 زرند خیابان بهشتی روبروی مبل احسان 09131424134
68 زرند مشعر-1378 زرند خیابان  مصلی 4733424114
69 زرند زرندسیر  سیاحت-1381 زرند چهارراه باهنر  33434444
70 زرند امیر-1389 زرند خیابان معلم چهارراه حسینیه معلم 5 33437753-33425454
71 شهر بابک سیمرغ بابک-1379 شهر بابک بلوار جهاد  
72 شهربابک میمند زمین-1380 شهربابک بلوار جهاد نبش کوچه 16  
73 سیرجان طلوع بلندای هفت آسمان کویر-1394 سیرجان خیابان امام جنب بانک صادرات سابق 09131780955
74 بم سامانه نخل-1389 بم خیابان امام نبش کوچه درمانگاه قاسم زاده  
75 بم رهام گشت-1395 بم خ سید جمال الدین اسدابادی جنب مهمان پذیر جهانگرد  
76 بم پیش قراولان گردشگری-1389 بم میدان آزادی خیابان کمربندی ولیعصر نرسیسده به چهارراه ولیعصر 09199190159
77 بم ارگ جدید-1389 بم  منطقه ویژه ارگ جدید  
78 جیرفت ستاره شب جیرفت-1388 جیرفت  خ طالقانی جنوبی نبش کوچه 2  
79 جیرفت سیاحت سبره واران-1380 جیرفت  خ 17 شهریور غربی نرسیده به میدان قدس 09131482317
80 اسلام آباد رودبار سرای گلشن-1389 اسلام آباد- جنب دفتر ارتباطات و تلفن  
81 انار کویرآسمان-1378 انار – خیابان امام – جنب بانک ملت  
82 بافت ایلیا-1388 بافت – خیابان امام – جنب بانک ملت  
84 راور سردیس گشت-1383 راور- خ ولی عصر – روبروی دادگستری 33725165
86 کهنوج شوباد-1385 کهنوج- خیابان باهنر – چهارراه جانبازان  
87 زرند عرفات-1390 زرند خ فلسطین 433423944
88 زرند آپادانا-1390 زرند بلوار 15خرداد  
90 بم همتای کویر-1390 نرماشیر خ اصلی جنب پاسگاه نیروی انتظامی  
91 بردسیر دیدار بردسیر-1390 نبش میدان آزادی 33528829
92 کرمان دیار-1390 خ جهاد  
93 بافت کهن دژ-1390 بافت خ امام روبروی مسجد امام حسین  
96 چترود رفیع چترود-1390 کرمان چترود روبروی اورژانس  
97 کرمان آدونیس سیر ایرانیان-1392 کرمان خیابان شهید بهشتی بعد از بانک تجارت 09133968435
98 عنبرآباد افراسیر-1390 عنبرآباد خیابان امام ، سه راه امین آباد روبروی بانک مسکن 09136258414-0913950503
99 سیرجان ادیب سفر سیرجان بلوارمالک اشتر نبش خیابان نوفل لوشاتو  
100 زرند فاطمه الزهرا-1390 زرند خیابان باهنر بعد از کوچه شماره 1  
101 کرمان ابرارکرمان-1390 خیابان ابوذر 09132969901
102 کرمان ارین اوج-1393 خ مهدیه بین کوچه 60-62 32719104
104 کرمان سروش گشت ایرانیان-1389 کرمان خ مصطفی خمینی نبش ک 44 33232930
105 کرمان دوران عتیق راه ابریشم-1394 کرمان  بلوار هوانیروز  بین کوچه 34-36  
106 بم معراج-1390 خ طالقانی میدان -17 شهریوربین کوچه13و15  
107 سیرجان رهسپار-1389- بلوار شهید مفتح انتهای ایثارگران جنب غیرانتفاعی جهان دانش 09131454969
109 کرمان شمس-1390 خ شهید کامیاب روبه روی بانک تجارت مرکزی 09131414171
110 کرمان پیک صبا نیک نام سیر)-1390 بلوار جمهوری اسلامی نبش جمهوری 59  
111 کوهبنان پرستوی مهاجر-1390 کوهبنان خ امام  
112 کرمان سبک بالان    مهاجر-1388 کرمان 4 راه ناصریه روبه روی درمانگاه محمودی  
114 زرند رضوان سیر-1390 زرند خ شهدای محمد اباد 33435551-33433644-09131422834
115 کرمان کهکشان سیر-1389 کرمان چهار راه طالقانی نبش چهر راه  
117 کرمان اساطیراریا گشت–1390 کرمان شهرک باهنر  
119 کرمان –جهان گشت-1393 کرمان بلوار باستانی پاریزی نبش کوچه 11 33111319
120 ارزوییه راهیان نخلستان-1393 ارزوییه خ نیایش نرسیده به دفتر امام جمعه  
121 کرمان نارین گشت-1393 کرمان بلوار شهید صدوقی خ والفجر جنوبی  
122 کرمان لوت-1393 کرمان میدان توحید ابتدای تجلی 09136357734
124 کرمان کبریا گشت-1394 کرمان میدان کوثر جنب ساختمان مهر  
125 کرمان کرمان سفیر-1393 خ مهدیه نرسیده به چهار راه مهدیه  
126 سیرجان رامتین گشت-1394 خ غفاری رو به روی موسسه نور  
127 بم یلان گشت-1395 بلوار امام خمینی-نبش کوچه 29 44319232
128 بم رهام گشت–1395 بم خ سید جما الدین نبش مهمان پذیر جهانگر 444340404
129- کرمان شرکت هزار گشت کلوت—1396 خ  شهید تجلی  پاساژ گنجعلی خان  32234284-32234285
130-  بم  شرکت سما سیر بم خ پاسداران روبه روی موسس نور 09379498435
131 جیرفت معین گشت بلوار امام جنب نشریه گلدشت 09133487151
132 شهر بابک  ماهور سیر بابک شهربابک 09133926816
133 کرمان  اتری گشت کرمان خ مطهری نبش کوچه 32 09037122904
134 کرمان  سپنتا سیر کرمان خ سعدی نبش سعدی 5 09197373541-09133425707
135 کرمان  ثمین بال عصر ایرانیان کرمان بلوار پزشک ساختمان زرین 034-32614647
136 کرمان  شرکت پارسایان مشتاق کریمان کرمان چهارراه مدیریت  09134410198-09140095759
137 جیرفت نورا جیرفت خ وحدت میدان شهرداری 09131482304-43217856
         
         
کلیه حقوق مادی و معنوی سایت برای اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمان محفوظ می باشد.