بم میزبان آیین بینالمللی گرامیداشت ثبت جهانی بازی چوگان میشود
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان گفت: آیین بینالمللی گرامیداشت ثبت جهانی بازی چوگان با همکاری فدراسیون چوگان کشور، وزارت میراثفرهنگی، استانداری کرمان، ادارهکل ورزش و جوانان استان کرمان در شهرستان بم برگزار میشود.
سعید شاهرخی سه شنبه ۱۶ آبانماه ۱۴۰۲ در نشست با رئیس فدراسیون چوگان کشور، مدیرکل ورزش و جوانان استان کرمان، رئیس نمایندگی دفتر امور خارجه در کرمان و تعدادی از مسئولان شهرستان بم با اشاره به اینکه بازی چوگان در بخش میراثفرهنگی ناملموس یونسکو در آذرماه سال ۹۶ با رای اکثریت آرا در فهرست آثار جهانی به ثبت رسید اظهار کرد: شواهدی از این بازی در نقوش گچبری دوره صفویه در مجموعه کاروانسرای گنجعلیخان کرمان قابل رویت است که نشان میدهد استان کرمان هم در این زمینه دارای سابقه تاریخی ارزشمندی است.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان به آیین گرامیداشت ثبت جهانی بازی چوگان در شهرستان بم اشاره کرد و افزود: این مراسم به منظور حفظ و احیای آیینهای کهن مردمان این سرزمین برگزار میشود که همراه با برنامههای جانبی همچون نمایشگاه عکس، رونمایی از آثار هنری و هنرهای سنتی با موضوع چوگان، شاهنامهخوانی، اجرای موسیقی آیینی و… خواهد بود.
شاهرخی ادامه داد: به زودی در خصوص تاریخ برگزاری این مراسم در دفتر ثبت آثار وزارتفرهنگی تصمیمگیری خواهد شد.
او بیان کرد: این مراسم در تقویم رویدادهای استان کرمان ثبت و هر ساله همزمان با ثبت جهانی بازی چوگان این رویداد برگزار میشود تا بتوانیم علاقمندان به این بازی کهن را به سوی استان کرمان جذب کنیم.
کرمان به عنوان یکی از خاستگاههای بازی چوگان در ایران دارای جایگاه تاریخی است
رئیس فدراسیون چوگان با اشاره به اینکه مستنداتی وجود دارد که بازی چوگان در دوره صفویه در میدان گنجعلیخان کرمان هم انجام میشده و دارای سابقه تاریخی زیادی است گفت: کرمان به عنوان یکی از خاستگاههای بازی چوگان در ایران دارای جایگاه تاریخی و قابل اعتنایی است.
سرهنگ اصغر ناظری در ادامه این نشست با اشاره به هزینههای میلیون دلاری کشور آذربایجان در سال ۱۳۹۲ برای ثبت بازی چوگان از سوی این کشور اظهار کرد: متاسفانه این بازی در همان سال به نام این کشور ثبت جهانی شد که نگرانی عده زیادی از مردم و مسئولان ایرانی را به دنبال داشت.
رئیس فدراسیون چوگان ادامه داد: بعد از این اتفاق کارگروهی توسط وزارت میراثفرهنگی، ورزش و ارشاد و همچنین فدراسیون چوگان تشکیل شد که با سعی و تلاش مجدانهای که در آن سال انجام گرفت خوشبختانه در سال ۱۳۹۶ این بازی با عنوان «چوگان، بازی سوار بر اسب همراه با موسیقی و روایتگری» به نام ایران ثبت جهانی شد.
او با اشاره به اینکه دست اندرکاران تنها یک بازی را ثبت نکردند بلکه یک فرهنگ را به ثبت جهانی رساندند بیان کرد: با توجه به اینکه این بازی ثبت جهانی شده است بنابراین باید هر ۴ سال یکبار گزارشی از این بازی به یونسکو ارسال شود که در تلاشیم این بازی را امسال در کرمان به بهترین شکل برگزار کنیم تا بتوانیم گزارش شایستهای را برای این سازمان جهانی بفرستیم.